Stad wil twee dagen opvang voor alle kinderen tot aan basisschool

Een archieffoto van een kinderopvang
Een archieffoto van een kinderopvang © Jos Schuurman/FPS
De stad Groningen wil het mogelijk maken dat alle kinderen van 0 tot 4 jaar twee dagen per week naar de kinderopvang gaan.
Die ambitie spreken burgemeester en wethouders uit. Volgens hen heeft onderzoek uitgewezen dat kinderopvang kinderen voorbereidt op hun basisschooltijd.

Sociale en educatieve vaardigheden

Wethouder Ton Schroor: 'Ook uit Scandinavië blijkt dat het ontzettend belangrijk is al heel vroeg met kinderen te beginnen, om aan sociale en educatieve vaardigheden te beginnen.' Dat heeft volgens hem positief effect op de verdere carrière op school.

Kinderopvangtoeslag

De stad wil ervoor zorgen dat ook ouders die hun kind nu niet naar de opvang sturen, dat straks wel doen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om ouders die niet werken en daarom geen kinderopvangtoeslag van het rijk kunnen krijgen.
Ze krijgen nu alleen geld om hun kinderen twee keer drie uur per week naar de peuterspeelzaal te doen; dat moeten dus twee volledige dagen per week worden. De gemeente wil voor die kosten opdraaien; dat kost enkele miljoenen.

Beroep doen op subsidies

Schroor: 'De wetgever redeneert vanuit de ouders. Als ouders werken kan je een beroep doen op subsidies. Werk je niet, dan kan je je kind ook niet betaald naar de kinderopvang brengen. Wij redeneren vanuit het belang van het kind.'
Hij wil ook geen verschil meer tussen peuterspeelzalen, waarvan de kwaliteit volgens hem wisselend is, en kinderopvang. Alle kinderen moeten naar dezelfde 'kwalitatief hoogwaardige' opvang gaan.

Toekomstmuziek

Voorlopig is de ambitie nog toekomstmuziek. De gemeente Groningen moet eerst een herindeling met Ten Boer en mogelijk Haren door. De nieuwe gemeenteraad moet dan bekijken of ze deze plannen steunt.

Niet op wachten

Toch wil Schroor daar niet helemaal op wachten. Hij wil het aantal peuterspeelzaaluren nu al verhogen van twee keer drie naar twee keer vier uur per week. Kinderen met risico op een leerachterstand krijgen volgend jaar niet twaalf, maar zestien uur aan voor-en vroegschoolse educatie (VVE).
Het liefst wil hij voor de leeftijdsgroep 2-4 jaar komend jaar al twee dagen opvang per week regelen. Daarna kan dan de jongste groep volgen.

Principiële bezwaren

Vraag blijft of alle ouders hun kind wel naar de opvang willen sturen; ze kunnen ook principiële bezwaren hebben. Schroor benadrukt dat het geen verplichting wordt, maar de gemeente wil wel proberen alle ouders zover te krijgen. Dat gaan onder meer de WIJ-teams doen.