Zeldzaam Fries roodbont vee in Haren loopt gevaar

Het is een zeer zeldzaam ras: Fries roodbont. Er zijn nog maar zeshonderd van deze koeien. Harald en Sandra Woldring uit Haren hebben er 160.

Grootste concentratie

Daarmee heeft het echtpaar de grootste concentratie Fries roodbont ter wereld. Nergens staan er meer bijeen dan in hun stal aan de Hoornsedijk. Maar de helft van de koeien loopt groot gevaar. 

Oud

'Het zijn erg sterke koeien', zegt Sandra Woldring. 'Ze zijn goed bevleesd en hebben een sterk beenwerk. Ze geven wel minder melk dan de populaire Holsteinkoe. Ze zijn ook kleiner, maar ze gaan veel langer mee. Onze koeien worden ongeveer zeven jaar, terwijl een gemiddelde melkkoe 4,2 jaar oud wordt.' 

Fosfaatregels

Het grote probleem zijn de nieuwe fosfaatregels. Die schrijven de Woldrings voor dat ze niet meer koeien mogen hebben dan ze op de peildatum 2 juli 2015 op stal hadden staan. Dat was juist het moment dat hun veestapel door ziekte flink was uitgedund. De koeien hadden op vervuilde grond gegraasd, waardoor een flink aantal dood ging. 

Afbeelding

De helft moet weg

De Woldrings werkten daarna aan het herstel van hun veestapel, tot de 160 Fries roodbonte koeien die ze nu hebben. Maar ze krijgen maar fosfaatrechten voor 80 exemplaren. Als dat zo blijft, moet de helft vertrekken. 

Slacht

'Dan moeten ze naar de slacht', zegt Sandra Woldring met zichtbare moeite. 'Dat doet pijn,  ja'. Zij en haar man hebben bezwaar gemaakt tegen de gang van zaken. Het is nog niet bekend wanneer ze duidelijkheid krijgen. 

Lees ook:

- 'Melkveehouders moeten specialiseren, niet gaan voor kwantiteit'
- Melkveehouders moeten alsnog koeien inleveren

 

Meer over dit onderwerp:
HAREN
Deel dit artikel:

Recent nieuws