Rechter: steken met kapmes was zelfverdediging

© Archief RTV Noord
Een 48-jarige Stadjer is door de rechtbank in Groningen schuldig verklaard aan poging tot doodslag, maar hij heeft daarvoor geen straf gekregen.
De rechtbank oordeelt dat de man heeft gehandeld uit zelfverdediging, toen hij op 12 juli vorig jaar een 36-jarige man met een kapmes stak. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden tegen de verdachte drie jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Ruzie op de stoep

De Stadjer was bestolen van zijn scooter. Hij kreeg van een kennis de tip bij een woning aan de Hortensialaan te gaan kijken. Toen de man verhaal wilde halen bij de bewoner van dit huis, ontstond meteen ruzie. Een getuige belde de politie. In de tuin troffen agenten een zwaargewonde man aan. Hij moest met verwondingen aan zijn hoofd, rug en handen naar het ziekenhuis.

Schadevergoeding

De Stadjer zegt dat hij zich moest verdedigen, omdat juist hij door het 'slachtoffer' werd aangevallen met een mes. De rechtbank vind bewezen dat de verdachte uit noodweer handelde. Hij zat voor de steekpartij wel al een half jaar in voorarrest. Daarom heeft hij recht op een schadevergoeding.