Raad van State velt geen oordeel over verhogen waterpeil Lauwersmeer

© Reint Verkerk
De Raad van State brengt geen oordeel uit over de verhoging van het waterpeil in het Lauwersmeer. De hoogste bestuursrechter kan niet oordelen of de kritiek van de boeren terecht is.
Boeren vrezen dat bij calamiteiten weilanden onderlopen en vinden dat een verhoging van het waterpeil niet goed onderzocht is. Staatsbosbeheer wil met het verhogen van het peil met 40 centimeter de aanwas van riet en bos stimuleren. Met de provincies Fryslân en Groningen is afgesproken dat dit de komende jaren als proef wordt gedaan.

Niet over de inhoud

'De Raad van State zegt dat ze niet bevoegd zijn iets te vinden van het beheerplan en kan geen uitspraken doen over bezwaren' vertelt Tineke de Vries, regiobestuurder LTO Noord. 'De Raad van State gaat over het proces en niet over de inhoud van het beheerplan'.
LTO Noord volgt de ontwikkelingen op de voet, maar heeft de zaak niet aangespannen bij de Raad van State. Dat hebben omwonenden gedaan en de Waddenvereniging.

Tweede uitspraak

'Wij hadden deze uitspraak al wel verwacht. Maar het zou mooi geweest zijn als de Raad van State had gezegd dat het niet door mocht gaan'.
De boerenorganisatie heeft de hoop gevestigd op een tweede uitspraak van de rechter. Die buigt zich nog over de watervergunning. Deze uitspraak wordt binnenkort verwacht.