DigiD-fraudeurs staan over twee weken voor de rechter

De site van DigiD
De site van DigiD © Remko de Waal/ANP
De rechtbank in Assen trekt vanaf 8 februari vijf dagen uit voor een fraudezaak met DigiD-accounts in Groningen. Negen verdachten uit onder meer Veendam, Winschoten en Westerlee staan terecht voor identiteitsfraude.
Volgens het Openbaar Ministerie hengelden zij onder meer bij studenten de activeringscode voor DigiD, een digitale handtekening, uit de brievenbus. De codes werden misbruikt om huur- en zorgtoeslagen aan te vragen. Volgens het OM maakte de DigiD-bende zo bijna vier ton buit.

Witgewassen

Honderd studenten werden in de periode van maart 2012 tot november 2013 slachtoffer van deze fraude. Zij woonden allemaal in studentenflats, konden niet meer bij hun DigiD-account komen en deden aangifte. Buiten hen om was een nieuwe DigiD aangemaakt en het geld voor de toeslagen werd op rekeningen van katvangers gestort en witgewassen.

Medewerker Belastingdienst

Het onderzoek naar de identiteitsfraude kwam in een stroomversnelling door de aanhouding van vijf mensen in november van 2013. Buurtbewoners vonden dat die zich verdacht gedroegen toen zij meermalen de flat bezochten. Een van de verdachten was een medewerker van de Belastingdienst.