Tweede Kamer maakt haast met gasloos huis

Deze negen versterkte woningen in Zandeweer zijn al gasloos
Deze negen versterkte woningen in Zandeweer zijn al gasloos © Joop Siepel Photography
De Tweede Kamer zet vaart achter het streven om nieuwe huizen niet langer aan te sluiten op het gasnet. De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vindt bij nader inzien dat dit wel wat sneller kan dan de vier jaar die het kabinet ervoor had uitgetrokken.
De vier partijen wil donderdag regelen dat doorsnee nieuwbouwwoningen nog dit jaar zonder gasaansluiting moeten worden opgeleverd.

Gas terugdringen

Vrijwel de hele Kamer wil het gasverbruik fors terugdringen om het klimaat te sparen en Groningen te kunnen ontzien. Nu worden bijna alle huizen in Nederland nog met gas verwarmd. De wet bepaalt bovendien dat een eigenaar van een nieuwbouwhuis recht heeft op een gasaansluiting.

Alleen als het niet anders kan

Dat wordt voortaan anders, als het aan veel partijen ligt. Een nieuwbouwwijk mag straks alleen nog op het gasnet worden aangesloten als het niet anders kan. Bijvoorbeeld als een alternatief, zoals een warmtenet of warmtepomp, wel heel duur zou uitpakken.

Wetsontwerp gaat door

Het is dringen om woningen van het gas te helpen: GroenLinks heeft zelfs een complete wet ontworpen om dat te bereiken en verdedigt die later op de dag in de Kamer. Ook al neemt de regeringscoalitie GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren nu de wind uit de zeilen, zij is van plan toch door te zetten.