TT Circuit weer stap dichter bij Formule 1-licentie

© Archief RTV Noord
De kans dat de Formule 1 naar Assen komt, is toegenomen nu het TT Circuit een positieve beoordeling heeft gekregen van autosportfederatie FIA. Wel moet het circuit nog een beetje worden aangepast.
Dat meldt RTV Drenthe.
Het circuit vroeg eerder al een keuring aan om in aanmerking te komen voor een licentie. Charlie Whiting, de racedirecteur van de FIA, inspecteerde het circuit vorige week en was onder de indruk.

'Relatief eenvoudige aanpassingen'

'Met het doorvoeren van enkele relatief eenvoudige aanpassingen voldoet het circuit volgens Whiting aan alle eisen, onder andere op het gebied van veiligheid, voor het verkrijgen van de licentie', zegt TT-voorzitter Arjan Bos.
De aanleg van kerbstones – de rood-witte stroken langs bochten – is noodzakelijk, evenals vangrails op verschillende plekken en zogeheten Tecpro Barriers, een soort veiligheidsbarrière.

Karakter TT Circuit verandert niet

Aan het circuit zelf wordt vrij weinig veranderd. Wel moet de Veenslang (een recht stuk) verlengd worden, waardoor coureurs kunnen inhalen. In de Strubben-bocht wordt het asfalt verbreed, zodat coureurs meerdere lijnen kunnen rijden. Het gaat om een totale investering van 1 tot 2 miljoen euro. Een bedrag dat Bos graag op tafel legt.
'Het specifieke karakter van het circuit blijft gewaarborgd', zegt Bos. 'De lay-out voor het motorcircuit blijft bovendien onaangetast.'

Eerste race in 2019 of 2020?

De grootste uitdaging zal worden om een plek op de racekalender te krijgen. Toch hoopt Bos dat in 2019 of 2020 de eerste Formule 1-race op het TT Circuit in Assen wordt verreden.
Overigens hoeft het circuit geen nieuwe geluidsvergunningen aan te vragen. Een eventuele Formule 1-race past namelijk binnen het aantal geluidsdagen, waar een vergunning voor afgegeven is.

Een race met Zandvoort

Niet alleen Assen wil de Formule 1 naar Nederland halen. Ook in Zandvoort zijn er plannen voor deze races. Op de vraag of circuiteigenaar prins Bernhard jr. kan inpakken, wil Bos niet ingaan. 'Ik weet niet precies wat er gebeurt in Zandvoort', aldus een diplomatieke Bos.