Wiebes optimistisch: 'Volgende week is er hoogstwaarschijnlijk een schadeprotocol' (update)

Wiebes sprak onlangs met Groningse organisaties en droeg toen de anti-gaswinningsspeld
Wiebes sprak onlangs met Groningse organisaties en droeg toen de anti-gaswinningsspeld © RTV Noord
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken is optimistisch dat er komende week een schadeprotocol ligt voor Groningers die gedupeerd zijn door aardbevingen als gevolg van de gaswinning.
'Wij zijn er klaar voor', zei hij vrijdag na de ministerraad.

'Samengevoel'

Hij wees er wel op dat het kabinet er niet alleen over gaat. Maatschappelijke organisaties in Groningen zijn ook bij de opstelling van het schadeprotocol betrokken.
Volgens Wiebes is er sprake van een 'constructieve sfeer' en een 'samengevoel'. Hij zei dat er ook in het weekend aan het schadeprotocol wordt doorgewerkt. Het gaat vooral nog over technische zaken.

Mandaat

'De ministerraad is bereid om dat volgende week af te maken. Daar heb ik mandaat voor. Maar ik ben niet de enige die mandaat moet hebben', aldus Wiebes.
Het gaat daarbij bijvoorbeeld over het provinciebestuur. Ook is er 'zeer uitvoerig' gesproken met maatschappelijke organisaties en experts.

Overheid verantwoordelijk

De overheid gaat de schadeafhandeling helemaal overnemen. 'De overheid gaat dit doen. Wij vinden dat de NAM dit niet meer moet doen', zegt Wiebes.
'We willen het echt maken tot een organisatie die Groningen recht doet en die op basis van onafhankelijke besluiten kan beginnen met het uitkeren van die schades.'