De Noord 9 van zaterdag 27 januari

De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.

Surf naar www.rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Stuart Mavis - Ocean

Deze single is voor Stuart Mavis de tweede notering in de Noord 9. In 2014 heeft hij in de lijst gestaan met 'The gang'. Volgens het Dagblad Van Het Noorden in 2014 maakt Stuart Mavis prachtige, klaterende popliedjes met meer dan een vleugje rap en soul. Volgens POPGroningen zoekt hij het spanningsveld tussen pop, folk en hiphop. Hij bouwt de afgelopen jaren met zijn band een uitstekende live reputatie op en speelt onder andere op de bevrijdingsfestivals van Friesland en Groningen, als support act van Moss en tijdens Eurosonic/Noorderslag. Dit voorjaar gaat de band op tournee door Nederland, maar eerst speelt Stuart Mavis opnieuw tijdens Eurosonic/Noorderslag. Bekijk de clip van 'Ocean' hier.

2. Marlene Bakker - Waarkhanden

Het lied is de eerste single van Marlenes langverwachte debuutalbum getiteld 'RAIF' dat begin dit jaar verschijnt. Ze heeft dit lied geschreven samen met Bernard Gepken die ook het debuutalbum heeft geproduceerd. 'Waarkhanden' gaat over terug gaan naar je roots na lang te zijn weggeweest. Heimwee en angst om terug te keren zijn vermengd in dit lied. Marlene: "Ik vind Westerwolde magisch, er hangt historie in de lucht en ik voel me verbonden met het gebied. Vooral in 'Waarkhanden' komt dit terug." Voor 'Waarkhanden' is ook een videoclip opgenomen in Smeerling, een beschermd dorpsgezicht in Westerwolde waar Marlene is opgegroeid. Zij heeft een opleiding aan de rockacademie Fontys in Tilburg gevolgd, maar inmiddels woont ze alweer een paar jaar in Stad. Bekijk de clip hier.

3. Dion Bouwes - Moat is vol

Tweede hitnotering voor Dion. Hij maakt als zanger, gitarist en songwriter al jaren muziek. Hij zit in bands als Cutting Grass, Noon en Sunday Afternoon. Ruim tien jaar geleden neemt Dion een aantal nummers in het Gronings op. Maar in de muziek blijft Engels lange tijd zijn taal. Vorig jaar blijkt het Gronings toch weer te trekken. Hij geeft zich op voor het Grunneger Laidjesfestval en schrijft daarvoor het nummer 'Duuster', waarmee hij in 2017 ook in de Noord 9 belandt. Op Bevrijdingsdag 2017 is Dion met zijn vaste gitarist Dennis Krottje te zien en te horen op Podium Noord in het Stadspark in Groningen. Nu staan ze opnieuw samen in de Noord 9. Beluister het nummer hier.

4. Erwin de Vries - Vrij laand

De nieuwe single van Erwin vind je op zijn recente album 'De noodzoak' dat in november 2016 jaar is verschenen. Dat album is zijn zesde solo-album sinds zijn band Deheleboel in 2002 uit elkaar viel. Erwin heeft 't album gemaakt met zijn band De Zunderlingen: Christof Bauwens, André van der Werf, Teun Supheert en Bruno Brands. Op het album snijdt Erwin allerlei actuele thema's aan die spelen in de provincie, van windmolens tot aardbevingen en de liefde voor Groningen. Maar ook staan er liedjes met een knipoog op het album zoals 'De allermooiste bainen van Beem' en 'Kapsalon Anita' (#2 in de Noord 9). Je vindt Erwin de Vries hier op Facebook.

5. Nul Viefteg - n Schiere dag

Op 11 november vorig jaar is de nieuwe single van Nul Viefteg gepresenteerd in Café Martini. Het nummer is de opvolger van 'Funky Vout'n' waarmee de band eerder op #2 heeft gestaan in de Noord 9. In 2010 richten gitaristen Alex Lutjeboer en Klaas Post samen The Chaplains op. De band speelt in de herfst van 2016 op het podium van Café Martini. Daar grappen Alex en presentator Eric Bats dat het wel leuk zou zijn als de band eens iets in het Gronings gaat doen.  Zanger/gitarist Alex Luttjeboer is al een tijdje druk aan het schrijven en denkt eraan dit jaar een album uit te brengen. Nul Viefteg bestaat naast Luttjeboer uit gitaris Klaas Post, bassist Marten van der Ploeg, drummer Kid van Hees en pianist Remko Wind.

6. Small Town Bandits - For the last time

'Dit is het enige nummer die wij grotendeels met z'n vieren zingen met alleen gitaar als begeleiding. Stiekem hebben we er lang op geoefend om het met alle vier de stemmen zuiver te krijgen', aldus zanger Ruben van Hemmen in een interview op reitdieppop.nl. Small Town Bandits is een vierkoppige band uit de stad Groningen. Die bestaat uit drummer Gijs Arends, bassist Rik Huizing, gitarist Selim Boukhris en zanger/gitarist Ruben van Hemmen. Tijdens de uitzending van Café Martini op muziekfestival Noorderslag speeldende Small Town Bandits een aantal liedjes live. De liedjes van de groep kenmerken zich door melodische, opzwepende nummers met meerstemmige harmonieën. Bekijk de clip hier.

7. Irene Wilkens & Sikkom Kult - Nog ainmoal daanzen mit die

Opnieuw staat Irene Wilkens met haar band in de Noord 9. De vorige keer was in het voorjaar van 2016 met 'Wat west is'. Net als toen, was de première van haar nieuwe single in Café Martini. Een leuk detail is, dat Jan Henk de Groot (oa. 'Mamme van Michel' en 'Vuurtje kieken') het nummer voor Irene heeft geschreven. 'Nog ainmoal daanzen mit die' is de voorloper van het album 'Sikkom Kult' dat binnenkort verschijnt. Daarop staan de mooiste liedjes die de band de afgelopen jaren heeft gespeeld én nieuwe nummers. Irene is is een veelzijdig zangeres, ze zingt in allerlei talen, bij allerlei bands. Samen met Sikkom Kult brengt ze uitsluitend Groningstalige liedjes, meestal (behalve nu) geschreven door Alex Schoenmaker. Bekijk de clip hier.

8. Edwin Jongedijk - Doe mist hier haildaal niks

'Doe mist hier haildaal niks' komt van Edwins derde album 'Holt & Stoal', dat in oktober 2016 is verschenen. Op het album staan tien Groningstalige liedjes. Het zijn allemaal vertalingen van songs die Edwin zelf mooi vindt en die hij graag aan anderen wil laten horen: liedjes van oa. Kris Kristofferson, Steve Earl en Fred Eaglesmith. Weemoed loopt als een rode draad door de liedjes, het kenmerkt volgens Edwin zijn stijl. Na 'As ik de kaans zol kriegen' uit mei 2011 en 'Mörn is t weer licht' uit november 2013 is 'Holt & stoal' Edwins derde solo-album. Naast collega Troebadoers Jan Henk de Groot en Alex Vissering doen ook andere bekende Groninger muzikanten mee op het album: oa. Martin Korthuis, Harry Niehof, Arjan van der Linde en Marlene Bakker leveren een bijdrage. Bekijk de clip hier.

9. Inge van Calkar - I don't mind

Inge is een regelmatig terugkerende zangeres in de Noord 9. Haar eerdere notering heet 'Amazing' (2014), gevolgd door 'Too late now' (2015) en 'Imaginary' (2017). Daarvoor nog, heeft ze muziek gemaakt met haar band ZaZa, waarmee ze nog De Wereld Draait Door heeft gehaald. Volgens Inge heeft haar muziek nu een nieuwe dimentie: 'Soms is het een tikkeltje psychedelisch of James Bond-achtig. Bands als Radiohead en Grizzly Bear behoren tot de muzikale aanknopingspunten, net als sterke vrouwen PJ Harvey en Alanis Morrissette, terwijl ook de catchy popkant van Kylie doorspijpelt. Inge van Calkar (1984) is een singer/songwriter uit de stad Groningen. Ze groeit op in Bunsschoten. Na het VWO verhuist ze naar Groningen en ze heeft hier psychologie aan de RUG gestudeerd Bekijk de clip hier.

Meer over dit onderwerp:
noord9 muziek radio ookopnoord GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws