'Shell niet langer aansprakelijk voor schulden NAM'

Uit een klein zinnetje in het jaarverslag van Shell maken diverse deskundigen op dat het olieconcern mogelijk niet langer aansprakelijk is voor schikkingen die dochteronderneming NAM moet treffen wegens aardbevingsschade in Groningen.

Dat zeggen ze in dagblad Trouw. De krant constateert dat Shell begin juni de zogenoemde 403-aansprakelijkheidsverklaring voor de NAM heeft ingetrokken.

'Aansprakelijkheid op voorhand uitgesloten'

'Daarmee is Shell niet langer aansprakelijk voor schulden van de NAM die het gevolg zijn van rechtshandelingen na die intrekking', zegt Hans Beckman, emeritus hoogleraar jaarrekeningenrecht aan de Erasmus Universiteit.

Ook Steef Bartman, advocaat, hoogleraar ondernemingsrecht en expert in 403-verklaringen denkt dat schade uit aardbevingen niet langer te verhalen zal zijn op Shell. 'Een schadeprotocol mondt uit in een overeenkomst waarbij NAM partij is. Het betreft dus een rechtshandeling, waarvoor Shell zijn aansprakelijkheid nu op voorhand kennelijk heeft uitgesloten.'

NAM heeft nauwelijks reserves

Volgens Trouw heeft de NAM zelf nauwelijks reserves en kan het bedrijf de schade alleen betalen als het bedrijf gas blijft oppompen. Maar minister Eric Wiebes van Economische Zaken wil de productie van gas juist terugschroeven.

Momenteel onderhandelen de staat en betrokken partijen uit Groningen over de manier waarop schade vergoed zal moeten worden.

Eigen jaarrekening

Shell beaamt in Trouw dat het bedrijf de aansprakelijkheid voor NAM heeft ingetrokken, maar stelt dat dit is gebeurd omdat de dochteronderneming sinds vorig jaar een eigen jaarrekening publiceert. 'Puur een kwestie van jaarrekeningenrecht', aldus het concern over de kwestie. De NAM is voor 50 procent in handen van Shell en voor 50 procent van olieconcern ExxonMobil.

Het ministerie van Economische Zaken wil volgens Trouw niet ingaan op de vraag of de intrekking van de 403-verklaring financiële gevolgen heeft voor de staat.

Lees ook:

- Nieuwe opkoopregeling NCG opent op 15 februari
- Wiebes optimistisch: 'Volgende week is er hoogstwaarschijnlijk een schadeprotocol' 
- Gasberaad en GBB terug aan onderhandelingstafel over schadeprotocol

Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws