Instellingen

Verdeeld Oldambt gaat voor zonnepark Finsterwolde liggen

Het geplande zonnepark in Finsterwolde
Het geplande zonnepark in Finsterwolde © F S Solar
Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Oldambt is voor de realisatie van een zonnepark in Finsterwolde gaan liggen.
Er liggen plannen om een zonnepark van ongeveer vijftien hectare te realiseren aan de rand van Finsterwolde. Maandagavond moest de raad beslissen over het wel of niet afgeven van een verklaring van geen bedenkingen.

Verdeelde raad

Op voorhand was al bekend dat de VCP, Oldambt Aktief en Fractie Van der Wal tegen het park zijn. De SP, Partij voor het Noorden, D66 en de VVD lieten maandagavond weten ook tegen de zijn.
Het CDA, de PvdA en de ChristenUnie zijn de enige drie partijen die de verklaring van geen bedenkingen graag wilden afgeven.

Naar de rechter

'Ik ben teleurgesteld. Wij hebben onze hand uitgestoken naar de inwoners', laat Ivanka Meuleman van F&S Solar telefonisch weten. 'Ik heb mailwisselingen waaruit blijkt dat betrokken partijen uit het dorp niet met ons in gesprek willen. Wij hebben ons best gedaan. Ik doe het liever niet, maar ons rest niks dan een stap naar de rechter.'

Ruimtelijke gronden

Het bedrijf lijkt sterk te staan. De gemeenteraad kan het park niet op basis van draagvlak afwijzen. 'Dat is te dun', zei wethouder Laura Broekhuizen tijdens een eerdere vergadering.
Daarom is gekeken naar ruimtelijke gronden. Maar de argumenten die onder andere D66 aandraagt, zijn te zwak om overeind te blijven. Dat hebben advocaten van de gemeente geconcludeerd.