Milieudefensie: 'Gasloze woning dreigt strop te worden voor huiseigenaar'

Elektrisch koken
Elektrisch koken © Lex van Lieshout/ANP
De overheid én grote vervuilende bedrijven moeten meebetalen aan de operatie om Nederland gasloos te krijgen, anders komt het plan niet van de grond. Dat zegt Milieudefensie, dat een onderzoek heeft laten uitvoeren naar de plannen.
Omdat een elektrische warmtepomp en isolatie voor een standaard rijtjeshuis al snel 18.000 euro kost, is Milieudefensie bang dat veel Nederlanders dat niet kunnen betalen. Er is volgens hen veel te weinig subsidiegeld beschikbaar.

'Problemen voor grote groepen'

'Als de overheid straks de noodzakelijke verplichte verduurzaming oplegt aan huiseigenaren, maar hun geen ondersteuning biedt, kunnen grote groepen in de problemen komen', aldus Milieudefensie-directeur Donald Pols.

Vervuilende bedrijven

'Ook vindt Milieudefensie dat grote, vervuilende bedrijven daarin een bijdrage moeten leveren. Zij betalen nu nog nauwelijks mee aan het klimaatbeleid, terwijl ze wél het meeste broeikasgas uitstoten.'

'Scheve verhouding rechttrekken'

'Duurzame subsidies kunnen eerlijker verdeeld worden: die komen nu vooral terecht bij hogere inkomens. Het kabinet moet de scheve verhouding in het klimaatbeleid rechttrekken, zodat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en de vervuiler betaalt. Dat is eerlijker en voorkomt dat de transitie vertraging oploopt', zegt Milieudefensie.

ING waarschuwt ook

Ook het Economisch Bureau van de ING Bank waarschuwde al voor het feit dat Nederlandse huishoudens niet zomaar van het gasnet afgeschakeld kunnen worden, mede vanwege het kostenplaatje.

Haagse plannen

De Tweede Kamer stemt dinsdag over een wetsvoorstel van GroenLinks. De partij wil net als een aantal andere partijen nieuw te bouwen huizen niet meer op het gasnet aansluiten, zodat er minder vraag naar Gronings gas is.