Shell, Exxon en NAM donderdag naar Tweede Kamer voor hoorzitting

© Google Streetview | beeldbewerking RTV Noord
De hoorzitting over het door Shell op afstand plaatsen van de NAM is donderdagavond in de Tweede Kamer. Alle partijen hebben het verzoek van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren gesteund.
Van Tongeren wil van Shell-topvrouw Marjan van Loon weten of het oliebedrijf de aansprakelijkheid voor de mijnbouwschade in Groningen op zich neemt. 'Alle andere uitspraken van de Shell betekenen dat ze afstand nemen van de NAM', zegt het GroenLinks-Kamerlid.

403-aansprakelijkheidsverklaring

Dagblad Trouw schreef afgelopen weekeinde dat Shell, samen met ExxonMobil de eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), begin juni de zogenoemde 403-aansprakelijkheidsverklaring voor de NAM heeft ingetrokken. Meerdere experts zeggen dat Shell daardoor niet meer aansprakelijk is voor schulden van dochteronderneming NAM. 

Concrete toezeggingen

Shell heeft eerder in een reactie al laten weten alles eraan te doen om de NAM financieel gezond te houden, zodat de schades worden betaald. De Tweede Kamer wil hierover concrete toezeggingen. 
Verder schuiven Rolf de Jong van ExxonMobil Benelux aan en directeur Gerald Schotman van de NAM. Bij de hoorzitting zitten ook Steef Bartman, hoogleraar Ondernemingsrecht aan de universiteit van Leiden, en Ger van der Sangen, hoofddocent ondernemingsrecht aan de universiteit van Tilburg.