Shell wil garant blijven staan voor de NAM: 'We snappen de zorgen'

© Google Streetview | beeldbewerking RTV Noord
Shell Nederland zal dochterbedrijf NAM blijven steunen bij het nakomen van zijn financiële verplichtingen en is bereid daarvoor garanties af te geven.
Over de precieze tekst en vorm van die garanties wordt nog overlegd met de minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, meldt het olie- en gasconcern.

'Geschrokken van berichtgeving'

Shell zegt geschrokken te zijn van de berichtgeving rond de zogeheten 403-verklaring voor NAM. Met die aansprakelijkheidsverklaring stelde Shell zich als aandeelhouder garant voor de financiële verplichtingen van de dochteronderneming. Door de intrekking van dat document is twijfel ontstaan of NAM wel in staat is de aardbevingsschade als gevolg van de gaswinning in Groningen te vergoeden.
De Tweede Kamer riep de Shell en andere NAM-participant ExxonMobil daarom op tot een hoorzitting én een spoeddebat, zoals dinsdagmiddag bekend werd.
Wij snappen dat dit tot zorgen heeft geleid bij de mensen in Groningen
Shell

'Meer dan een jaar overleg'

'Wij snappen dat dit tot zorgen heeft geleid bij de mensen in Groningen', schrijft Shell in een verklaring. 'Het is altijd onze intentie geweest dat alle schade als gevolg van aardbevingen wordt vergoed.' Daarover wordt volgens Shell al meer dan een jaar constructief overleg gevoerd met het ministerie van Economische Zaken.

Voorlopig geen dividend

Vooruitlopend op de uitkomst van die gesprekken maakt NAM binnenkort bekend dat het voorlopig geen dividend uitkeert aan zijn aandeelhouders, Shell en diens Amerikaanse branchegenoot ExxonMobil. 'NAM is financieel gezond en dat willen wij als aandeelhouder graag zo houden', aldus het Nederlands-Britse energieconcern.