NAM: miljarden beschikbaar voor schade

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) laat weten voldoende financiƫle armslag te hebben om de schade die door gaswinning in Groningen is ontstaan te betalen.

Eerder meldde Shell - samen met ExxonMobil, aandeelhouder van NAM - al zijn financiële verplichtingen te zullen nakomen.

3 tot 6 miljard gereserveerd

In de financiële plannen voor de komende vijf jaar heeft de NAM al rekening gehouden met 3 tot 6 miljard euro aan uitgaven in verband met aardbevingsschade. In het slechtste geval komt in diezelfde periode naar verwachting toch nog zo'n 2 miljard euro aan kasstromen binnen.

Daarnaast heeft de NAM nu al een miljard euro in kas en kan het van de aandeelhouders heel snel nog eens 1,3 miljard lenen. Het gasconcern meldt dat het van die mogelijkheid nog nooit gebruik heeft gemaakt.

Onzekerheid wegnemen

De NAM zegt inzicht te geven in deze cijfers om daarmee 'vooral voor gedupeerden in Groningen, eventuele onzekerheid weg te nemen'.

Die onzekerheid was ontstaan nadat afgelopen weekend bekend was geworden dat Shell zijn aansprakelijkheidsverklaring voor de NAM vorig jaar had ingetrokken, de zogenaamde 403-verklaring.

'Robuust financieel beleid'

'NAM benadrukt dat het intrekken van de 403-verklaring geen directe invloed heeft op NAM's financiële situatie, dat NAM een robuust financieel beleid voert en dat NAM in staat is aan haar huidige en toekomstige financiële verplichtingen te voldoen', aldus het bedrijf in een verklaring op de eigen website.

Daarin staat ook dat de NAM vorig jaar 450 miljoen euro heeft uitgegeven aan aardbevingsgerelateerde verplichtingen.

Lees ook:

Shell wil garant blijven staan voor de NAM: 'We snappen de zorgen'
Tweede Kamer wil spoeddebat over Shell en NAM
Advocaat Spong: Shell kan strafrechtelijk worden vervolgd

Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws