Staten schoorvoetend akkoord met bijdrage Koningsdag in Stad

De Koninklijke familie op Koningsdag 2
De Koninklijke familie op Koningsdag 2 © Robin van Lonkhuijsen/ANP
De Statenfracties van de SP en de ChristenUnie zetten hun vraagtekens bij de begroting voor Koningsdag, ruim 1.3 miljoen euro, in de stad Groningen.
Het provinciebestuur is gevraagd ruim 450.000 euro voor haar rekening te nemen. De Staten geven daarvoor een akkoord, maar dat gaat niet bij iedereen van harte.

Kritisch bekijken

'Bijna anderhalf miljoen euro voor een bezoek van twee uur is erg veel', laat SP-fractievoorzitter Jan Hein Mastenbroek weten. 'Mogen wij erop vertrouwen dat iedere euro die wordt uitgegeven, zeer kritisch wordt bekeken? Wij voelen weinig voor een koningslied van een half miljoen euro en dat soort grappen.'

Goedkoper

Hij krijgt bijval van de ChristenUnie. 'De voorgaande edities in Zwolle en Tilburg kostten zo'n 900.000 en een miljoen euro. Kan het college vertegenwoordigen waarom de kosten ruim dertig procent hoger uitvallen in Groningen?'
Waarom vallen de kosten in Groningen 30 procent hoger uit dan in Zwolle en Tilburg?
ChristenUnie

Stil protest

Het Groninger Belang zegt 'een dubbel gevoel' te hebben. 'Veel inwoners met schade hebben moeite een directe bijdrage te ontvangen, maar een royale bijdrage voor dit feest lijkt geen probleem te zijn.' De partij, gesteund door de Partij voor het Noorden, wil dan ook een stil protest: de provincie en de gemeente Groningen moeten de Groningse vlag uithangen, in plaats van de Nederlandse. Dat voorstel kan niet op steun rekenen van de overige partijen.

Kans

Commissaris van de Koning René Paas is van mening dat Koningsdag juist een kans is om zowel de problemen alsook de kansen van Groningen te laten zien aan de Koning en tv-kijkend Nederland.
Ook zijn de kosten te verantwoorden stelt Paas, aangezien in Groningen enkel de overheden betalen, en in Tilburg externe partijen bijdroegen aan het vieren van de verjaardag van de Koning.