Politiek is positief over nieuw schadeprotocol

© Wikimedia commons
In politiek Den Haag wordt positief gereageerd op het schadeprotocol dat woensdag is gepresenteerd in het Groninger provinciehuis.
De VVD, de grootste regeringspartij, is blij voor al die Groningers die in onzekerheid zitten, dat deze belangrijke stap nu is gezet. 'Nu is het tijd om de schade zo snel mogelijk daadwerkelijk uit te keren', aldus Kamerlid Dilan Yesilgöz.

D66

Coalitiepartner D66 noemt het 'een eerste stap vooruit'. De minister moet nu snel aan de slag gaan, vindt Kamerlid Rob Jetten. 'Alle Groningers met scheuren in hun huis moeten zo snel mogelijk worden geholpen. Schade moet snel en ruimhartig worden vergoed.'

CDA

Regeringspartij CDA is opgelucht. 'De eerste stap is gezet, maar het is een kleine stap. We zijn er nog lang niet. De uitvoering moet nu vlot worden opgepakt', benadrukt Agnes Mulder.

ChristenUnie

Carla Dik-Faber van coalitiegenoot ChristenUnie roept de minister op om ook aan het werk te gaan met de immateriële schade. 'In het Regeerakkoord wordt aangekondigd dat er geld komt voor psychische begeleiding en geestelijk verzorgers. Dat moet wat mij betreft zo snel mogelijk worden uitgevoerd.'

SP

Oppositiepartij SP viert het protocol als een 'overwinning van de Groningers op Shell en de regering'. Kamerlid Sandra Beckerman waarschuwt wel dat muizengaatjes in de nieuwe regels moeten worden dichtgetimmerd, 'want Shell blijft vechten om onder zijn verplichtingen uit te komen'.

PVV

PVV-Kamerlid Alexander Kops noemt de nieuwe regels 'goed nieuws!' Hij vindt dat het 'juridisch geneuzel rond het schadeprotocol de boel lang genoeg heeft getraineerd'.

PvdA

Volgens de PvdA zijn nu daden nodig. 'We moeten nu doorpakken: de gaswinning verminderen, investeren in de regio en nu eindelijk allemaal achter de Groningers gaan staan', aldus Kamerlid Henk Nijboer.