Gasunie: 14 miljard kuub is het minimum

Het gebouw van Gasunie Transport Services in Groningen
Het gebouw van Gasunie Transport Services in Groningen © RTV Noord
Zelfs bij een zéér zachte winter ligt het minimale gaswinningsniveau om aan de leveringszekerheid te kunnen doen, nog twee miljard kuub hoger dan het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen.
Dat blijkt uit een advies van gasnetbeheerder Gasunie aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Temperatuurafhankelijk

Volgens de Gasunie moet de gaswinning temperatuurafhankelijk worden, als de productie moet worden worden verlaagd. In een zachte winter kan er dan 14 miljard kuub gas worden gewonnen. In een extreem koud jaar komt de winning uit op 27 miljard om aan de leveringszekerheid te kunnen voldoen.
Als die maatregel direct zou worden opgevolgd komt de gaswinning in gasjaar 2017 en 2018 uit tussen de 19,5 en 21 miljard kuub.

SodM: 12 miljard kuub

Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft donderdagochtend een advies uitgebracht om de gaswinning zo snel mogelijk omlaag te schroeven naar 12 miljard kuub gas per jaar. Dat is nodig om de veiligheid van de Groningers te verbeteren.
Inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren: 'Het kan hoger, maar dat is onverstandig. De kans is dan groter dat je de veiligheidsnorm niet haalt.'

'Lastige afweging voor de minister'

Minister Wiebes heeft nu een moeilijke afweging te maken volgens Kockelkoren van het SodM.
'Voor ons als toezichthouder staat de veiligheid voorop. De rol van de minister is nu om een afweging te maken. Aan het niet voldoen aan de leveringszekerheid zitten ook veiligheidsrisico's.'
Naar verwachting komt Wiebes over twee maanden met een nieuw winningsbesluit.