Wiebes: gasputten rondom Loppersum zo snel mogelijk sluiten

© ANP
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken wil de gaswinlocaties rond Loppersum 'op de kortst mogelijke termijn' sluiten.
Dat heeft hij bekendgemaakt naar aanleiding van het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om de gaswinning sterk terug te schroeven.
Of de gaswinning inderdaad kan worden verlaagd naar de geadviseerde 12 miljard kuub per jaar is zeer de vraag, stelt Wiebes. 'De huidige behoefte is bijna dubbel zo hoog', schrijft Wiebes aan de Tweede Kamer.

Niet zomaar afschakelen

'Het belang van de veiligheid van de Groningers staat voor mij niet ter discussie. Tegelijk is het ook duidelijk dat we niet zomaar iedereen van het gas kunnen afschakelen', zegt Wiebes.
Het kost volgens de minister niet alleen grote inspanning, maar ook tijd om de gaswinning terug te schroeven. Hij gaat bekijken wat er mogelijk is en hoe snel dat kan gebeuren. Over twee maanden weet Wiebes meer en nog eens twee maanden later volgt een besluit.

Advies SodM

De toezichthouder adviseert een aantal winlocaties meteen te sluiten: Ten Post, Overschild, De Paauwen, 't Zandt en Leermens, de zogenoemde Loppersumclusters. Wiebes geeft hier dus gehoor aan. De NAM, het bedrijf dat het gas wint, had de sluiting ook al geopperd.
De minister wil naar aanleiding van het advies ook de schommelingen in de winning in het cluster Bierum beperken tot maximaal 20 procent.