Opvrager geheime bevingsdocumenten: 'Ramen en deuren moesten dicht'

Sijbrand Nijhoff
Sijbrand Nijhoff © RTV Noord
Sijbrand Nijhoff, de man die de geheime aardbevingsdocumenten uit 1963 opvroeg en woensdagavond naar buiten bracht, is niét gegijzeld geweest door de AIVD. Wel werd hij gesommeerd thuis te blijven.
Boerenprotest-aanvoerder Ate Kuipers zei deze donderdagochtend tegen Wakker Nederland dat Nijhoff gegijzeld werd door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in eigen boerderij, naar aanleiding van het aanvragen van de documenten uit 1963.
Ze hebben altijd veel gedreigd, maar dat zijn mijn vrouw en ik wel gewend
Sijbrand Nijhoff - Groningse boer
Kuipers: 'Het is zo dat Sijbrand Nijhoff een weekend lang gegijzeld werd op zijn boerderij. Dat is zo'n enormie intimidatie van deze Groninger akkerbouwer geweest, dat je stapjes terugdoet. Je gaat ook denken aan je familie, aan je gezondheid en ook natuurlijk aan je bezit. Als je zo bedreigd wordt, ben je bang om alles te verliezen.

Nijhoff: niet gebeurd

Nijhoff zelf ontkent echter dat dat gebeurde: ´Degene die dit verteld heeft, heeft de feiten niet op een rijtje. Ik moest hooguit mijn eigen woning uit vanwege aardbevingsschade, voor mijn eigen veiligheid. Verder is er niks gebeurd.´

Onder druk gezet

Volgens de paardenhouder heeft de AIVD hem wel via zijn advocaat gesommeerd om een weekend thuis te blijven, omdat ze mogelijk zijn huis zouden doorzoeken. 'Ze gebruikten harde woorden en hebben mij onder druk gezet. We moesten de ramen en deuren dichthouden. Ze hebben altijd veel gedreigd, maar dat zijn mijn vrouw en ik wel gewend.'

Geheime documenten

Uit de documenten uit 1963 blijkt dat de rol van de Nederlandse Staat in de gaswinning mogelijk veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen. Uit het schrijven valt te herleiden dat de overheid (financieel) net zo aansprakelijk is voor de aardbevingsschade als de NAM.

Rechtszaak tegen de Staat

Nijhoff was vorig jaar veelvuldig in het nieuws. De toen 75-jarige paardenhouder eiste van de NAM en de Staat een miljoen euro voor het herstel van zijn boerderij in Zijldijk. De rechtbank oordeelde toen dat de Staat niet aansprakelijk was voor de schade.