Definitief: Groninger boeren mogen niet met trekkers Den Haag in (update)

De boeren die vanuit Groningen onderweg zijn naar Den Haag mogen definitief niet met hun trekkers de stad in. Dat meldt de gemeente Den Haag.
De afgelopen uren is er koortsachtig overleg geweest tussen de boeren en de gemeente Den Haag.

> We volgen de ontwikkelingen rondom het boerenprotest

Geen afspraken

'Door het ontbreken van heldere afspraken voor een veilig verloop en om wanordelijkheden en verkeerschaos in het centrum van Den Haag te voorkomen, is besloten de vrachtwagens met tractoren niet de stad in te laten rijden', zegt de gemeente Den Haag.

Vrachtwagen van de weg

Volgens verslaggever Steven Radersma is donderdagmiddag rond 14.15 een dieplader van de boeren met trekkers erop, door de politie van de weg gehaald. 'Ik weet niet precies hoe de politie deze colonne wil stoppen, misschien door ze stuk voor stuk van de weg te halen.'

Politie

Ondertussen verschijnt er volgens Radersma meer politie rondom de colonne van de boeren.

Hele verklaring gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag heeft tot het laatste moment geprobeerd met de organisatoren tot een ordelijke en veilige demonstratie te komen. De organisatie had helaas de gemeente niet vooraf in kennis gesteld van de demonstratie. Dan had in een eerder stadium in overleg tot een goed verloop van het protest gekomen kunnen worden.
De gemeente heeft vervolgens zelf contact gezocht met de organisatie. Daarbij zijn verschillende voorstellen gedaan voor een veilig verloop van de demonstratie. Het uitgangpunt van de burgemeester is immers om alle demonstraties zoveel als mogelijk te faciliteren. Maar dat moet uiteraard wel veilig gebeuren. De straatjes en pleinen rond het Binnenhof zijn deels autovrij, autoluw en bovendien druk met winkelend en werkend publiek en dagjesmensen. Er lopen ook veel lijnen van het openbaar vervoer. Die situatie leent zich niet voor tientallen rijdende tractoren. De veiligheid en openbare orde kunnen dan onvoldoende worden gegarandeerd. Er dreigen dan ook problemen met het verkeer.
Ondanks het gebrek aan voorbereidingstijd voor gemeente en politie heeft de burgemeester aangeboden dat de tractoren naar het Malieveld mochten komen, waarna de boeren zouden worden gefaciliteerd met een demonstratieve optocht te voet door de Haagse binnenstad. Ook is aangeboden dat men een tractor rond het Binnenhof en een bij het hoofdkantoor van Shell kon plaatsen, zodat op die manier het protest kracht kon worden bijgezet. Helaas is de organisatie hier niet mee akkoord gegaan.
Door het ontbreken van heldere afspraken voor een veilig verloop en om wanordelijkheden en verkeerschaos in het centrum van Den Haag te voorkomen is daarom besloten de vrachtwagens met tractoren niet de stad in te laten rijden. De demonstratieve optocht wordt nog steeds wel gefaciliteerd.