Opnieuw knal en rookwolk bij fabriek in Farmsum (update en video)

Bij de fabriek van ESD-SIC in Farmsum is maandagmiddag een 'grote rookwolk' vrijgekomen. Dat bevestigt operations manager Wilfried Wessel van de fabriek.
Tegen vier uur 's middags is opnieuw een knal en rookontwikkeling waargenomen, laten verschillende personen aan RTV Noord weten. De rook is op zo'n drie kilometer afstand, zoals hier in Meedhuizen, zichtbaar.
Foto: Steven Radersma/ RTV Noord

'Kijk, een grote wolk'

Albert Ottens uit Delfzijl maakte maandagmiddag een rondje met zijn zoontje toen die ineens de tweede stofwolk zag. 'Hij riep ineens: papa, kijk een grote wolk. Ik keek en zag inderdaad een gigantische stofwolk.'
Zo'n tien minuten later was de wolk grotendeels opgelost, vertelt Ottens. 'Hij is in noordwestelijke richting weggetrokken. Het gebeurt vaker, dus we zijn er ook wel een beetje aan gewend geraakt.'

'Soms bezwijkt een oven'

De fabriek in Farmsum maakt siliciumcarbide, een slijpmiddel dat bijvoorbeeld in schuurpapier wordt verwerkt. Dat gebeurt in ovens die in de buitenlucht staan. 'Soms bezwijkt zo'n oven. Dan komen er stof en vlammen vrij', zegt Wessel.

Stof van de fabriek op een auto in Meedhuizen. Foto: Steven Radersma/RTV Noord

'Het dak ligt weer vol'

De rookwolk van begin maandagmiddag was volgens Wessels 'groot'. In de omgeving is het stof neergedaald. Ook in Meedhuizen, zegt bewoner Frank Tonen. 'Het dak en de auto ligt weer vol', zegt hij.
'ESD-SIC neemt contact op met bewoners die hierdoor mogelijk hinder hebben ondervonden', zegt Wessel.

Blazers

De stofwolken, zogeheten blazers, komen vaker vrij. Voor het laatst in juli 2017. Toen gaf de provincie Groningen aan de overlast zat te zijn en het bedrijf te dwingen maatregelen te nemen. Volgens Wessel is er inderdaad 'intensief contact' tussen de fabriek en de provincie.