'Makers van nazipamfletten zijn strafbaar'

De makers van de nazipamfletten, die dit weekend opdoken op meerdere plekken in de provincie en in Drenthe, zijn strafbaar. Dat zegt strafrechtadvocaat Mathieu van Linde.
Op de pamfletten worden burgemeester Rein Munniksma van Midden-Groningen en de Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra afgebeeld als nazi kampbeulen. Munniksma deed zondag direct aangifte tegen de makers van de posters.

Smaad en laster

Volgens Van Linde zijn de pamflatten een voorbeeld van smaad en laster. Hij acht de kans dan ook 'vrij groot' dat strafbare feiten worden bewezen. 'Ik kan geen ander doel van deze pamfletten bedenken, dan de eer of goede naam aantasten'. En dat laatste is strafbaar.
'Het tekenen van hakenkruizen is op zichzelf niet strafbaar', zegt Van Linde. 'Maar op de pamfletten kun je ze zien als discriminerende uitlatingen, want ze zijn symbool van een racistische ideologie.'

Tegenstanders windpakren

De pamfletten komen waarschijnlijk uit de hoek van tegenstanders van de windparken in Oost Groningen en Drenthe. Dorpenalliantie Oost Groningen, tegen de komst van windmolenparken, neemt afstand van de actie en zegt dat het 'veel te ver gaat'.