Familie Okotie mag blijven (update)

De Nigeriaanse Ejiro Okotie (40) en haar achtjarige zoon Ayo mogen in Nederland blijven. Moeder en zoon wonen in Hoogezand: lange tijd was het de bedoeling dat de twee terug moesten naar Nigeria.

'Ik ben heel blij', zegt moeder Okotie. Ze kreeg het nieuws zelf via haar advocaat te horen. 'Ik wist niet wat ik moest zeggen. Ik heb nog een keer aan hem gevraagd: 'Mogen echt we blijven?' Oké, dankjewel!'

'Het voelt goed om te weten dat we mogen blijven', zegt ook Ayo, die van burgemeester Rein Munniksma van Midden-Groningen een aantal stripboeken cadeau kreeg. Hij vierde het nieuws met een dansje.

Brief van de burgemeester

Munniksma kreeg het nieuws op 29 januari te horen van staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van Justitie en Veiligheid.

Toenmalig burgemeester Peter de Jonge van de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer schreef in april vorig jaar een brief naar Klaas Dijkhoff over de situatie van het gezin Okotie. Dijkhoff was staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in het vorige kabinet. De Jonge verzocht moeder en zoon in Nederland te houden, vanwege 'schrijnende omstandigheden'.

'Ze komen allebei net zes maanden te kort om hier een definitief verblijf te krijgen. Maar in Nigeria zijn ze niet veilig', zei De Jonge afgelopen juni. Ejiro Okotie was in Nigeria het slachtoffer van mensenhandel en werkte mee aan een Nederlands politie-onderzoek naar die praktijken.

Vertraagd door kabinetsformatie

Dat het zo lang geduurd heeft voor Ejiro en Ayo duidelijkheid kregen heeft onder meer te maken met de langdurige kabinetsformatie, zegt een woordvoerder van de gemeente Midden-Groningen.

'Maar nu is het eindelijk duidelijk. En dat is reden voor een feestje: maandagmiddag worden ze door burgemeester Munniksma in het gemeentehuis van harte gefeliciteerd met het feit dat ze nu echt in Nederland mogen blijven.'

Lees ook:

- Ayo (8): 'Waarom moet ik naar Afrika? Ik kom uit Nederland'

Meer over dit onderwerp:
HOOGEZAND
Deel dit artikel:

Recent nieuws