Provincie blijft ESD-SIC op de huid zitten: 'De maat is vol'

Gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) is er klaar mee. ESD-SIC in Farmsum moet binnenkort verplicht maatregelen nemen om een einde te maken aan de 'blazers' bij de fabriek.

Met 'blazers' worden de stofexplosies bedoeld die voor overlast zorgen in de omgeving. Maandag waren er twee van dit soort incidenten.

Ovens in de buitenlucht

Tot nu toe waren deze blazers officieel niet verboden, omdat ze 'onderdeel zijn van het bedrijfsproces' van ESD-SIC, dat siliciumcarbide maakt.

'Dat gebeurt in ovens die in de buitenlucht staan. Soms bezwijkt zo'n oven. Dan komen er stof en vlammen vrij', zegt operations manager Wilfried Wessel van de fabriek.

Enkele weken

Maar Homan nam daar afgelopen november al geen genoegen meer mee. Toen vond de gedeputeerde al dat ESD-SIC maatregelen moest nemen. 'Er moet iets in het bedrijfsproces worden aangepast, zodat deze blazers niet meer mogelijk zijn. Gebeurt het dan wel, dan kunnen we ingrijpen.'

Eigenlijk hadden dergelijke plannen er al moeten zijn. 'Maar het moet nu een keer zorgvuldig', verklaart Homan de vertraging. 'Binnen nu en enkele weken worden de regels van kracht', belooft ze.

Lees ook:

- Opnieuw knal en rookwolk bij fabriek in Farmsum
- Het moet nu echt afgelopen zijn met de zwavelstank
- Rookwolk bij ESD Delfzijl (juli 2017)

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws