'Noord-Nederland tegen Noord-Duitsland krijgt niet meer charme van vroeger'

GVAV'er Otto Roffel redt voor Noord-Nederland tegen de Duitsers (20 april 1960, Oosterpark)
GVAV'er Otto Roffel redt voor Noord-Nederland tegen de Duitsers (20 april 1960, Oosterpark) © Fotobedrijf Piet Boonstra/Groninger Archieven
Dick Heuvelman, 'het sportgeweten van het noorden', zou het een goed idee vinden als de semi-interland Noord-Nederland tegen Noord-Duitsland weer nieuw leven wordt ingeblazen.
De Drentse sportjournalist Harry Walstra wil oude tijden doen herleven. Tussen 1913 en 1960 speelden de beste (semi-prof)voetballers uit Noord-Nederland tegen de besten uit Noord-Duitsland.

Seeler, Fransen en Lenstra

'Daar deden geweldige namen aan mee', weet Heuvelman nog. 'Uwe Seeler en zijn broer Dieter bijvoorbeeld bij Duitsland. Dat waren de grote vedetten van HSV uit Hamburg. Bij 'ons' deden namen als Otto Roffel, Jaap van Oosten, Klaas Lugthart, Piet Fransen en Abe Lenstra mee.'

Interland op de Esserberg op 6 november 1938, 4-2 winst, vier goals van 17-jarige (!) Abe Lenstra. Staand, vlnr: Plenter, Hogenbirk ( beiden Be Quick), Blom jr. (LSC), Abe Lenstra (Heerenveen), Kolthof (Velocitas) en Meulema (WVV). Gehurkt, vlnr: Bonsema, Hazeveld (beiden GVAV) en Pots (GRC). (Bron: RHC Groninger Archieven)

Esserberg en Oosterpark

Vaak werden die wedstrijden op de Esserberg en in het Oosterpark in Groningen gespeeld en meestal kwamen er minstens 10.000 mensen op af. Walstra wil de eerstvolgende wedstrijd in het stadion van FC Emmen organiseren en heeft de zegen van de Emmer burgemeester.
Artikel over interland op Esserberg op 26 mei 1935, waarbij de Noord-Duitsers de Hitler-groet brachten. Bij sportevenementen was dat gebruikelijk.

'Geen spelers afstaan'

Heuvelman weet nog waarom op 20 april 1960 de laatste interland met de profspelers werd gespeeld: 'Vanwege de invoering van het betaald voetbal in 1954, toen verwaterde het langzamerhand. Het voetbal werd steeds professioneler. In 1960 werd daarom de laatste wedstrijd met de profs gespeeld. Trainers wilden hun spelers niet meer afstaan.'

FC Groningen?

Ook nu is dat niet anders. Technisch manager Ron Jans van FC Groningen heeft Walstra laten weten geen spelers uit te lenen, mocht het van een nieuwe 'interland' komen.
Groninger en GVAV'er Otto Roffel neemt een vaantje aan van de Noord-Duitse aanvoerder Willi Schröder in het Oosterparkstadion. 20 april 1960 (3-3). (Bron: Fotobedrijf Piet Boonstra, Groninger Archieven)

Langzame dood

Tot 1978 werd nog wel tegen de Noord-Duitsers gespeeld, maar dan met uitsluitend noordelijke amateurvoetballers. Toch bloedde ook dat een langzame dood, mede door Heuvelman, beweert hij: 'De ploeg zou op 5 september in 1978 in Bremen spelen en verzamelde in Winschoten. Ik ging als verslaggever van het Nieuwsblad van het Noorden mee voor een verslag', weet hij nog.

'Amateurisme'

'Maar toen ik in Winschoten aankwam, zeiden de twee Oost-Groninger 'voetbalbobo's Klaas Hartman en Frits Bos tegen mij: Ah, nog een speler, nu zijn we met acht. Ik wees hen er fijntjes op dat ik verslaggever was en niet meedeed. Dat tekende het amateurisme waarmee beide mannen het georganiseerd hadden.'

'Ladderzat'

'We reisden volgens mij met net elf spelers op papier naar Bremen en daar werd het nog gekker. Hartman en Bos doken direct na aankomst met hun Duitse collega's de bestuurskamer in en kwamen er pas na de wedstrijd ladderzat weer uit. De met 3-2 verloren wedstrijd hebben ze niet eens gezien.'
'Het verslag dat volgende dag in de krant kwam is bij de KNVB terechtgekomen en toen hebben ze de stekker eruit getrokken. Ze hadden er een zootje van gemaakt', aldus Heuvelman.

Publiekstrekker?

Hij juicht het initiatief van Walstra toe, hoewel het volgens hem niet meer de charme van de wedstrijden tot de jaren '60 krijgt: 'Omdat de profspelers niet meer mee kunnen doen. En het noordelijk amateurelftal was vroeger al geen publiekstrekker meer. Dat zal het nu ook niet zijn', denkt hij.

Nieuw podium

Voor de voetballers zelf is het overigens wel mooi, denkt Heuvelman. 'Die hebben tegenwoordig geen podium meer waar ze hun gezamelijk hun kunsten kunnen vertonen.. Dat mis ik echt', aldus Heuvelman. 'Dus wat dat betreft is het mooi dat er weer plannen zijn.'

Wanneer?

De gemeente Emmen wil de wedstrijd faciliteren, meldt RTV Drenthe. Initiatiefnemer Walstra gaat binnenkort met FC Emmen in gesprek. Ook zoekt hij medewerking van de KNVB en de Duitse voetbalbond. Daarna wordt duidelijk of en waar de wedstrijd definitief wordt gespeeld.

Noord-Nederland luistert naar volkslied tegen Noord-Duitsland, in 1935 op bomvolle Esserberg. Geheel links aanvoerder Otto Bonsema (Velocitas), daarnaast clubgenoot Wim Pots. (Bron: jubileumboek Velocitas)