Zijn deze drie jongens ook over jouw huis gevlogen?

Op verschillende plaatsen in onze provincie zijn dinsdagmorgen drie laagvliegende helikopters waargenomen. Op de redactie van RTV Noord kwamen meldingen binnen vanuit onder meer Delfzijl, Garmerwolde en de stad Groningen.

Oost-Nederland?

Op de website van Defensie staat dat er deze week meerdere oefeningen worden gehouden met helikopters. 'Voor de oefening HWIC/TAC NL 2018 zullen helikopters laagvliegen boven Oost-Nederland. De helikopters oefenen zowel overdag als 's avonds.' Maar Groningen behoort natuurlijk niet tot Oost-Nederland...

's Avonds?

Vanaf Vliegbasis Leeuwarden wordt geoefend met Britse Sea King helikopters van de Royal Navy. De oefening vindt plaats boven Friesland en Groningen nabij de Waddenzee. Maar volgens de website van Defensie beginnen deze oefeningen pas om 17:00 uur.

Tot slot wordt deze week ook geoefend met F-16's boven onze provincie. Die vliegbewegingen zijn alleen in de avonduren.

Britten?

Een woordvoerder van Defensie bevestigt dat op dit moment Chinook helikopters oefenen boven Oost-Nederland. 'En dat gebied strekt zich uit tot Stadskanaal.' Maar dat verklaart nog niet waarom de heli's ook boven Noord-Groningen zijn gezien.

Volgens heli-liefhebbers zou het helemaal niet gaan om Nederlandse helikopters, maar om Britse Chinooks die op terugweg zijn van een buitenlandse oefening. Ze zouden nog in Den Helder hebben getankt. Tegen half vier kwamen inderdaad meldingen vanuit Londen, dat daar drie Chinooks overvlogen.

Lees ook:

- F16's vliegen ook deze week in de avonduren

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws