Molen Windlust in Burum krijgt nieuwe roeden

De molen in Burum
De molen in Burum © Wytse Vellinga/Omrop Fryslân
Het weer in gebruik nemen van de molen Windlust in Burum komt woensdag een flinke stap dichterbij. Dan krijgt de molen nieuwe roeden, die geen gevaar meer opleveren.
Dat meldt Omrop Fryslân.
De molen in het Friese dorp Burum, pal over de provinciegrens bij Visvliet, brandde in april 2012 helemaal af. De molen werd opnieuw opgebouwd en kon in september 2014 weer in gebruik worden genomen. Maar een jaar geleden moest de molen toch weer worden stilgezet.

Problemen

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) constateerde dat er mogelijk problemen waren met bepaalde typen roeden, die zijn toegepast bij 47 Nederlandse molens, waaronder ook een aantal Groningse. Ook de molen van Burum had van die 'deelbare roeden'. In overleg met de molenaars heeft de eigenaar van de molen besloten om de roeden helemaal te vervangen.

Kraan

Woensdag om half acht komt de kraan, om half negen komt de vrachtwagen met de roeden. De toegang tot de molen is maar smal. Daarom worden de roeden gelost op de Herestraat en dan een voor een naar de molen gebracht. Een gespecialiseerd bedrijf zal de roeden daarna op de molen plaatsen.