Boeren maken samen vuist tegen aardbevingsschade

Boerenorganisaties trekken voortaan samen op om de schade van boeren in het aardbevingsgebied vergoed te krijgen. Er is daarvoor een gezamenlijk loket. Dat hebben ze dinsdagmiddag afgesproken.

Het gaat om de stichting Boerenbelang, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond en LTO Noord. Volgens mede-oprichter Ate Kuipers van de Stichting Boerenbelang is dit de beste manier om de schade zo goed mogelijk af te handelen. 

Loket

Zijn stichting kwam vorige week maandag tijdens een actieavond in Delfzijl al met een loket waar boeren zich kunnen melden, zodat een gezamenlijke claim kan worden voorbereid. Volgens Kuipers zijn de afgelopen week veel meldingen binnengekomen. Hij denkt dat de totale omvang van de schade veel groter is dan velen tot nu toe hebben ingeschat. 

Wiebes

Er wordt inmiddels gewerkt aan een plan om de schrijnendste gevallen snel op te lossen. Kuipers heeft daar vorige week donderdag tijdens de actiedag in Den Haag afspraken over gemaakt met minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. 

Verzekeringmaatschappijen

Het gaat om schade aan gebouwen, lekke mestkelders, verzakte grond en beschadigde drainage. Voor de afhandeling van de schade wordt samenwerking gezocht met verzekeringsmaatschappijen. 

Boeren met schade kunnen zich melden bij boerenbelang@mijnbouwschade.nu

Lees ook:

- Groningse boeren protesteren in Den Haag: 'Als je dat hoort, word je laaiend'
- Boeren vechten tegen gaswinning: 'We moeten het samen doen!'
- LTO Noord wil loket voor boeren met bevingsschade
- Bevingsschade bij boeren: 'Tachtig procent van de mestkelders in Groningen lekt'

Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws