Werkgroep voelt zich overvallen door proefboring Schiermonnikoog

het gestolen spandoek van de Werkgroep Horizon Schiermonnikoog
het gestolen spandoek van de Werkgroep Horizon Schiermonnikoog © Thom Verheul
De Werkgroep Horizon Schiermonnikoog voelt zich overvallen door de aankondiging van het Britse olieconcern Hansa Hydrocarbons, dat eind volgende week de tweede proefboring naar aardgas zal beginnen op 18 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog.
Eerder gaf het ministerie van Economische Zaken toestemming voor de proefboringen. Dit weekend vertrekt een boorplatform van IJmuiden naar de locatie, waar de proefboring plaats zal vinden.

'Voelt als een overval'

In oktober vorig jaar beloofde de manager Nederland van Hansa in een gesprek de werkgroep tijdig op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen.
'Dit is niet tijdig. Dit voelt als een overval', aldus Thom Verheul, voorzitter van de Werkgroep. Hij werd vrijdag aan het eind van de middag door Hansa gebeld, net zoals het gemeentebestuur van Schiermonnikoog. Dat is tegen de proefboring ten noorden van het eiland.

'Gecoördineerde samenwerking'

'Een paar dagen na het verlenen van de vergunning door EZK, vaart het boorplatform dus al uit. Het lijkt dus op een goed gecoördineerde samenwerking tussen het ministerie en Hansa', zegt Verheul.
'De Britten wilden maandag direct gaan boren, maar moeten het ministerie wachten tot 16 februari omdat voor die dag de vergunning afgegeven is.'

5 tot 6 miljard kubieke meter

Vorig jaar zomer werd door Hansa in een ander gasveld in de buurt van het eiland een voorraad van vijf tot zes miljard kubieke meter gas gevonden. Volgens Verheul verwacht het gaswinningsbedrijf weer zo'n hoeveelheid te vinden.
'Als die aanwijzingen er zijn, blijft het platform tot vier maanden boren in een gebied tussen de 18 en 20 kilometer boven het eiland. Mochten er geen gas worden gevonden dan vertrekt het platform na 2,5 maand', zegt Verheul.

Duurzame energievoorzieningen

De werkgroep is niet alleen tegen boringen omdat daarbij in dit uiterst kwetsbare gebied chemische stoffen worden gebruikt, maar vindt dat Nederland zich moet richten op een duurzame energievoorziening om klimaatverandering tegen te gaan.
'Het eiland Schiermonnikoog is uiterst gevoelig voor klimaatverandering. Door de hevige regenval van de laatste maanden staan grote delen van het eiland onder water. De kans bestaat dat door verandering van het klimaat dit structureel gaat worden', aldus Verheul.

Spandoek

'We hebben nauwelijks tijd om tegen de proefboring te protesteren. Een groot spandoek bij het gemeentehuis werd overigens begin december door onbekenden verwijderd en is nooit meer teruggevonden', besluit Verheul.