Drie Gezusters: 'Met verbod rookruimtes kan er meer reuring op straat komen'

Rookruimtes in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden zijn niet langer toegestaan. Ze vallen niet meer buiten het algehele rookverbod, bepaalde het gerechtshof in Den Haag dinsdag. Het is ook in Groningen een uitspraak met grote gevolgen.

Met het besluit stelt het hof de vereniging Clean Air Nederland (CAN) in het gelijk. De uitzondering voor rookruimtes is volgens het hof in strijd met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik.

Waarom toch een verbod?

Sinds 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht met een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes. In september 2016 bepaalde een lagere rechtbank in een door CAN aangespannen zaak dat de rookruimtes mochten blijven bestaan. Nu volgt dus alsnog een verbod.

Niet-rokers in horecagelegenheden kunnen volgens het hof sociale druk voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan. Medewerkers van cafés en restaurants worden bovendien aan rook blootgesteld als ze de rookruimtes moeten opruimen.

Zonder rookruimte zou er meer reuring op straat kunnen komen
Neville Frijde - Manager De Drie Gezusters

Ook café De Drie Gezusters in Groningen investeerde in een rookruimte. Manager Neville Frijde zegt benieuwd te zijn naar de gevolgen van het verbod. Volgens hem weten rokers van de benedenverdieping het terras voor het café al goed te vinden. Door het verbod komen ook de rokers van de bovenverdieping daar bij.

'Ik ben wel benieuwd wat dat gaat doen. Als we straks geen rookruimte meer hebben, zou er meer reuring op straat kunnen komen.'

Dit zorgt voor enorme onrust
Robèr Willemsen - Koninklijke Horeca Nederland

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de uitspraak dramatisch voor cafés en discotheken met een rookruimte. 'Na een aantal jaren rust 'op het rookfront' zal deze uitspraak voor enorme onrust zorgen onder horecaondernemers', stelt voorzitter Robèr Willemsen.

'Ongeveer 25 procent van de cafés en discotheken in Nederland heeft zo'n aparte rookruimte. Vanaf het begin van de invoering van het rookverbod waren rookruimtes in de regelgeving toegestaan.' Sommige horecazaken hebben volgens hem tienduizenden euro's geïnvesteerd in een rookruimte.

Ruimte over

Nu rookruimtes verboden worden, rest de vraag wat kroegbazen doen met de ruimte die vrijkomt als het 'rokershol' verdwijnt. Frijde maakt zich daar bij De Drie Gezusters niet veel zorgen over. 'We bedenken er vast wel iets creatief voor.'

Ons Lopend Vuur gaat vandaag ook over het verbod op rookruimtes. De stelling luidt: Geef rokers hun eigen café. Eens of oneens?

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws