Vleesveehouders bereiden gang naar rechter voor

Nederlandse vleesveehouders bereiden een gang naar de rechter voor. Ze vinden dat er snel een oplossing moet komen voor de grote problemen die zijn ontstaan door de nieuwe fosfaatwet.

Europa

Het gaat om de invoering van de fosfaatrechten met ingang van dit jaar. Die zijn bedoeld om de hoeveelheid mest die Nederlandse koeien produceren terug te dringen, zodat ons land weer voldoet aan Europese normen. 

Jongvee

Het melkvee is de grootste producent van fosfaat. Toch moeten niet alleen melkveehouders fosfaatrechten hebben, maar de vleesveehouders ook, zij het alleen voor hun jongvee. Dat is zo geregeld om fraude te voorkomen. 

'Onterecht en onbedoeld'

Daarmee schiet de fosfaatwet zijn doel voorbij, vinden de vleesveehouders. 'Wij zijn onterecht en onbedoeld in die wet terecht gekomen', zegt hun woordvoerder  Maurits Tepper uit Roderwolde. Hij houdt zeldzame Groningse blaarkoppen. Dat ras, en andere zeldzame rassen, dreigen uit te sterven als het fosfaatstelsel niet wordt aangepast. 

Dieren afvoeren

Op zeldzame runderassen en ander vleesvee kan namelijk niet zoveel worden verdiend als op een melkkoe. Als er geld bij moet zal een boer er voor kiezen de dieren af te voeren. 

'Geen poot om op te staan'

Ongeveer 200 vleesveehouders gaan nu gezamenlijk bezwaar maken tegen de invoering van de fosfaatrechten. Tepper: 'Als je dat niet doet heb je later geen poot om op te staan'. 

Uitzonderingspositie

Landbouwminister Carola Schouten is bezig met het zoeken naar een oplossing, maar heeft ook al gezegd dat ze geen garanties kan geven. En als er een oplossing komt moet die ook nog door 'Brussel' worden goedgekeurd. 'De kans neemt helaas af dat we als kleine sector een uitzonderingspositie krijgen', zegt Maurits Tepper. 

Rechter

Als blijkt dat de minister het probleem niet kan oplossen stappen de vleesveehouders naar de rechter. Tepper: 'Uiteindelijk zullen we iets moeten doen om de situatie naar onze hand te zetten'. 

Meer over dit onderwerp:
RODERWOLDE
Deel dit artikel:

Recent nieuws