Gedupeerden chroom-6 moeten naar andere rechter

Oud-medewerkers van Defensie die tijdens hun werk jarenlang zijn blootgesteld aan de gevaarlijke stof chroom-6, moeten hun zaak tegen de Staat uitvechten via de bestuursrechter.

Dat is het oordeel van de rechtbank in Maastricht.

'Teleurstellend'

Advocaat Rob Bedaux, die ongeveer honderd van de oud-werknemers vertegenwoordigt, spreekt van een 'teleurstellend vonnis'. Hij gaat zich beraden op de volgende stap en ziet twee mogelijkheden: in beroep gaan tegen het vonnis van de rechtbank of het vonnis volgen en alsnog naar de bestuursrechter stappen.

Volgens de rechtbank Limburg gaat de bestuursrechter hierover omdat veel van de eisers voormalige ambtenaren zijn.

POMS-sites Ter Apel

Bedaux komt op voor ex-werknemers van zogenoemde POMS-sites in Ter Apel, Coevorden, Vriezenveen, Brunssum en Eygelshoven. Zo'n 2500 werknemers werkten er tussen 1984 en 2006 aan het onderhoud van NAVO-materieel. Daarbij werd gestraald met grit dat de giftige stof chroom-6 bevatte.

Volgens Bedaux overleden 111 oud-werknemers aan de gevolgen van dit gif en werden zo'n duizend anderen ernstig ziek. Tientallen medewerkers van het voormalige Navo-depot in Ter Apel zouden ziek zijn geworden.

Coulanceregeling

Weliswaar had Defensie al een coulanceregeling ingesteld waarbij bijna driehonderd mensen een vergoeding kregen. Maar Bedaux wil ook een vergoeding vanaf 9000 euro voor mensen die buiten deze regeling vallen.

'Deze mensen zijn vergiftigd, ze zijn niet ingelicht over de gevaren en kregen geen medisch onderzoek', verweet Bedaux het ministerie van Defensie. Een onrechtmatige daad, vindt de advocaat. En dat valt volgens hem onder de civiele rechter. Bedaux bestrijdt de lezing van de rechtbank dat hij bij de bestuursrechter had moeten zijn. Dan gaat het om een schadebesluit, en daar vroegen wij niet om, aldus Bedaux.

Onderzoek

Defensie laat weten kennis te hebben genomen van de uitspraak. Het ministerie neemt de signalen van de zieke oud-collega's die met chroom-6 hebben gewerkt serieus en laat onderzoek doen door het RIVM naar het gebruik hiervan. Defensie hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben voor alle betrokkenen.

Wat is chroom-6?

Chroom-6, ook wel chroom(VI)oxide of chroomtrioxide, heeft het scheikundig symbool CrO3. Deze donkerrode stof lost goed op in water, waarin het een sterk zuur vormt. De stof is een gevaar voor mensen die in de staal- en textielindustrie werken. Het kan onder meer allergische reacties veroorzaken maar bij inademing ook neusbloedingen, huiduitslag, maagzweren en zelfs lever- en nierschade of longkanker.

Inademen

Verf met daarin chroom-6 verwerkt is niet te koop in de winkels voor consumenten.
Chroom-6 wordt pas gevaarlijk wanneer mensen de verf verwijderen. Dan kunnen deeltjes loskomen en rondvliegen. Zonder bescherming kunnen mensen de deeltjes inademen.

Niet alle chroom is overigens schadelijk voor de gezondheid. Het zit in zeer lage concentratie in ons drinkwater en chroom-3 is zelfs een onmisbare voedingsstof. Het komt voor in veel voedsel, zoals groente, fruit en granen. Een tekort kan diabetes veroorzaken.

Lees ook:

-Onderzoek RIVM naar chroom-6 vertraagd
-Zijn er in 1992 kernkoppen ontmanteld in Ter Apel?
-Coulanceregeling chroom-6 ingeperkt
-Defensie geeft 212 slachtoffers chroom-6-verf vergoeding

Meer over dit onderwerp:
chroomverf rechtszaken TER APEL
Deel dit artikel:

Recent nieuws