Tijdelijke warmteopwek voor WarmteStad kost 2,3 miljoen

De aanleg van de aardwarmte-infrastructuur vorig jaar
De aanleg van de aardwarmte-infrastructuur vorig jaar © RTV Noord
Er wordt 2,3 miljoen euro uitgetrokken voor een tijdelijke warmteopwek. De duurzame warmteopwekker is een voortvloeisel van het mislukte aardwarmteproject in de stad Groningen.
Het aardwarmteproject had 12.000 woningen en bedrijven op een duurzame manier moeten verwarmen. Dat zou gebeuren door warm water uit de ondergrond te pompen. Maar: het Staatstoezicht op de Mijnen vond het gevaar op aardbevingen te groot.

Contracten al afgesloten

Er zijn echter al wel contracten afgesloten, waardoor er op dit moment al duurzame energie geleverd moet worden. Ook als het aardwarmteproject niet was uitgelopen op een fiasco zou deze tijdelijke warmteopwek er zijn gekomen.

Tussenoplossing

Deze tussenoplossing is bedoeld voor de komende twee jaar. Dan zou er een alternatief moeten zijn voor het aardwarmteproject. De tijdelijke warmtebron gebruikt restwarmte van aardgas. Normaal gesproken verdwijnt die restwarmte, nu wordt het alsnog gebruikt.

Duurzamer

Deze tijdelijke oplossing is niet honderd procent duurzaam, de definitieve warmtebron moet dat wel zijn. Als duidelijk is wat de definitieve vervanger van het aardwarmteproject wordt zal de aanleg van het warmtenet ook weer verder gaan.