Groningse DigiD-fraudeurs horen vandaag eis van het OM

© ANP / Remko van der Waal
Drie Groningers horen vandaag welke straffen het Openbaar Ministerie (OM) eist voor hun rol in een omvangrijke DigiD-fraudezaak.
Het gaat om een 58-jarige oud-medewerker van de Belastingdienst uit Westerlee, zijn 31-jarige zoon uit Winschoten en een 30-jarige man uit Hoogezand

Hoe zat het ook alweer?

Van 370 (buitenlandse) studenten werd in 2012 en 2013 de DigiD (digitale handtekening) misbruikt.
Zonder dat ze het wisten werden er toeslagen aangevraagd met hun DigiD. Het geld ging naar bankrekeningen van katvangers. Er werd bijna vier ton buitgemaakt.

Teamwork bij de fraude

De belastingambtenaar uit Westerlee zou van de man uit Hoogezand een lijst met adressen hebben gekregen. In het systeem van de Belastingdienst werden de bijbehorende persoonsgegevens gezocht. Met deze gegevens vroeg de ambtenaar nieuwe DigiD-codes aan.
De belastingdienstmedewerker zou aan zijn handlangers door hebben gegeven wanneer de enveloppen met de codes op de post gingen. De man uit Hoogezand heeft volgens het OM de bewuste postbussen geopend met een loper en geleegd.

2013: politie grijpt in

De zaak kwam aan het rollen toen studenten in juni 2013 meldden dat zij slachtoffer waren van identiteitsfraude. In november van dat jaar hield de politie vier mannen en een zwangere vrouw aan die zich verdacht ophielden bij diverse studentenflats.
Het OM bracht uiteindelijk negen verdachten voor de rechtbank in Assen. Die trok vijf dagen uit voor de behandeling van deze zaak. Drie van deze zaken zijn uitgesteld, omdat er meer getuigen moeten worden gehoord. 

Drie Groningers zijn de hoofdverdachten

De ambtenaar, zijn zoon en de man uit Hoogezand zijn volgens het OM de hoofdverdachten. Justitie verdenkt deze mannen van oplichting, schending van beroepsgeheim, computervredebreuk, diefstal en het vormen van een criminele bende. 
Wanneer het OM in de overige zaken de strafeisen op tafel legt, is nog niet duidelijk.