'Als er doden vallen, is dat jullie verantwoordelijkheid'

Tussen de NAM en Woongroep Marenland zijn tijdens een gesprek over de versterking harde woorden gevallen. Dat blijkt uit een uitspraak die donderdagavond is gedaan tijdens een bewonersbijeenkomst in de Damster wijk Opwierde Zuid.

Volgens Martin Franken, voorzitter van huurdersvereniging De Maren, is er gezegd 'ga door met de versterking. Als wordt gekozen voor sloop-nieuwbouw, dat langer duurt dan versterken, is het jullie verantwoordelijkheid als er doden vallen'. Directeur Gerke Brouwer van Woongroep Marenland bevestigt dat deze uitspraak is gedaan.

Emotie

Volgens Brouwer deed een NAM-medewerker deze uitspraak toen Woongroep Marenland begin vorig jaar nadacht om bij een project te kiezen voor sloop-nieuwbouw in plaats van versterking. Volgens Brouwer is de uitspraak gedaan in de emotie.

'Ik begrijp wel dat de NAM het belang heeft om zo snel mogelijk te zorgen voor veilige woningen', zegt Brouwer. Hij ligt niet wakker van dit soort spierballentaal. 'Op dat moment vind je zo'n uitspraak niet prettig. Maar er zit veel emotie in het aardbevingsdossier. En ik kan hier wel mee omgaan.'

Reactie NAM

De NAM laat in een reactie weten zich niet in deze woorden en woordkeus te herkennen. 'De voortgang van de versterkingsoperatie in het kader van veiligheid werd en wordt daarentegen wel benadrukt door de NAM.'

Lees ook:

- Bewoners Opwierde Zuid zijn wakker geschud: 'Wij moeten elkaar versterken'
- Bewoners zeggen vertrouwen op in versterkingsoperatie Opwierde Zuid
- Huurders van woningcorporatie zijn versterkingsproef beu: 'Ik heb hartkloppingen van de stress'
- Versterkingsproef Opwierde-Zuid stilgelegd tot voorjaar 2018; geld voor gedupeerden
- Proef met versterken huurwoningen Opwierde-Zuid stilgelegd na problemen (update)

Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok APPINGEDAM
Deel dit artikel:

Recent nieuws