Ruim drieduizend panden in bevingsgebied niet bevingsbestendig

© Remko de Waal/RTV Noord
Zeker drieduizend panden in de kern van het Groninger aardbevingsgebied moeten worden versterkt. Dat staat in de vierde kwartaalrapportage over 2017 van de Nationaal Coördinator Groningen.
Het gaat om gebouwen in Appingedam, Loppersum, 't Zandt, Overschild, Lellens, Ten Post en Winneweer. Halverwege vorig jaar heeft de NCG de eerste 1500 versterkingsadviezen met bewoners gedeeld en besproken.

6500 inspecties

Afgelopen jaar zijn ruim vijfduizend panden geïnspecteerd als onderdeel van het versterkingsprogramma van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Daarvoor waren er al 1500 gebouwen onderzocht, waardoor de teller nu op ruim 6500 uitgevoerde inspecties staat.
De inspecties zijn nodig om te beoordelen of de gebouwen bestand zijn tegen aardbevingen of versterkt moeten worden.

Plan van aanpak

In een versterkingsadvies staat welke maatregelen nodig zijn om een pand aardbevingsbestendig te maken. De NCG is met de bewoners in gesprek over de maatregelen om te komen tot een plan van aanpak.

Sloop en nieuwbouw

De versterkingsoperatie komt ondertussen moeizaam op gang. Zo ligt de versterkingsproef met 64 huurhuizen in Opwierde-Zuid in Appingedam in ieder geval tot komend voorjaar stil. Er zijn problemen met de steenstrips.
De roep om sloop en nieuwbouw in plaats van versterking wordt ook steeds sterker. Vooral de huursector ziet dit wel zitten, blijkt uit een oproep van woningcorporaties. De huurdersverenigingen staan hier vierkant achter.

Kosten

In de kwartaalrapportage van de NCG staat ook dat bijna tweederde van alle uitgaven in 2017 naar proceskosten is gegaan. Een derde ging naar de daadwerkelijke schadeafhandeling.
Door de jaren heen is te zien dat er verhoudingsgewijs steeds meer geld naar de proceskosten gaat. In totaal is er sinds 2012 meer dan een half miljard euro uitgegeven door de NCG. Daarvan ging 333 miljoen euro naar de schadeafhandeling en 202 miljoen euro naar de proceskosten.