Negen aanhoudingen bij beëindigen actie boorplatform

Het arrestatieteam op de kade
Het arrestatieteam op de kade © De Vries Media
De politie heeft negen actievoerders van Greenpeace aangehouden bij de beëindiging van de bezetting van een boorplatform boven Schiermonnikoog.
Medewerkers van de Kustwacht haalden vier actievoerders aan het eind van vrijdagmiddag met een helikopter van het platform. Ze werden overgezet op een schip van de Kustwacht. Ook zijn vijf actievoerders aangehouden omdat ze op een schip in de buurt zaten.

Donderdag begonnen

De bezetting van het boorplatform, dat op zo'n twintig kilometer uit de kust van Schiermonnikoog ligt, begon donderdag. Vier activisten waren erin geklommen. Greenpeace wilde proefboringen naar aardgas verhinderen.

Zeeziek

Drie van de vijf Greenpeace-leden die zijn aangehouden omdat ze zich op een boot te dicht bij het boorplatform ophielden, waren in de ochtend naar de wal gegaan omdat ze zeeziek waren. Ze werden in Lauwersoog opgepakt. Greenpeace zegt dat deze drie inmiddels weer vrij zijn.

Aangifte

Het Britse bedrijf Hansa Hydrocarbons, dat over de boring gaat, had aangifte gedaan van de actie op het platform, omdat deze een gevaarlijke en onverantwoorde situatie zou hebben opgeleverd.