8.581 'zwerfdoppen' gevonden tijdens grote strandschoonmaak

Het heeft even geduurd, maar nu zijn alle 8.581 doppen onderzocht die afgelopen zomer langs de Noordzeekust werden gevonden tijdens een grote schoonmaak. Stichting de Noordzee deed uitgebreid onderzoek naar de doppen, waarvan het gros blauw en wit is.

Uitbreiding van statiegeld

Met het project wil de stichting aantonen dat er nog steeds veel vervuiling plaatsvindt. Meer dan 82% van de gevonden doppen is afkomstig van drank– en voedselverpakkingen van consumenten.
'Flessendoppen behoren tot één van de meest gevonden items op de stranden. We hopen dat dit onderzoek bijdraagt aan de maatschappelijke discussie over de uitbreiding van statiegeld', vertelt Floris van Hest, directeur Stichting De Noordzee. Plastic doppen behoren nog steeds tot de top-vijf meest dodelijk afvalitems voor het zeeleven.

Debat op komst

De resultaten van het onderzoek lieten op zich laten wachten omdat vrijwilligers een paar maanden nodig hadden om de gevonden doppen te sorteren, te tellen en onderzoeken. Ook heeft stichting De Noordzee gewacht met de resultaten omdat de Tweede Kamer op 15 maart debatteert over statiegeld.