Pekela komt 'nu écht' in actie tegen seksbos

De gemeente Pekela wil buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) inzetten in de strijd tegen het 'seksbos' tussen Oude Pekela en Westerlee.

'Ik zie dat we vooral in de praatfase zitten, maar we willen nu écht dingen doen', zegt burgemeester Jaap Kuin.

Vaker surveilleren

Pekela is bezig met het aanpassen van de roosters, zodat de boa's het Emergobos, beter bekend als het 'seksbos', in hun rondje mee kunnen nemen. Zij moeten voor meerdere zaken worden ingezet, vertelt Kuin. 'De slagbomen worden best vaak kapot gemaakt, auto's rijden te hard en staan soms op plekken waar ze helemaal niet mogen staan. Het gaat om handhaven en zichtbaar zijn.'

Er geldt een stopverbod op de weg langs het bos. Maar dat geldt alleen voor auto's op de weg. De auto's van mensen die seks zoeken in het bos, staan vaak in de berm. Kuin: 'Ik ben bekend met dat probleem. Maar soms heb je wel auto's die een klein beetje op de weg staan. Die kunnen wij aanpakken.'

Tijd voor actie

De omwonenden hebben al jaren last van het seksbos. Zij worden naar eigen zeggen vaak aangesproken, lastig gevallen en soms zelfs achtervolgd door onbekenden. Het extra handhaven is een verzoek vanuit de omwonenden. Pekela wil daar gehoor aan geven.

'Wij willen de boa's meerdere uren per week inzetten', zegt Kuin. 'Als Oldambt met ons meedoet, heb je toch heel wat uren extra toezicht.' Burgemeester Pieter Smit van Oldambt is wat terughoudender met de inzet van boa's. 'Ik heb maar een beperkt aantal, wij kunnen daar niet 24 uur per dag controleren. Er zijn meer plekken waar bij moeten zijn.'

Smit laat daarbij wel weten dat hij samen met de gemeente Pekela en andere betrokken partijen blijft zoeken naar 'een goede en duurzame oplossing'.

Seksbos

Er zijn veel partijen bij het seksbos betrokken. Gemeente Oldambt is eigenaar van een overgroot deel van de grond. De inwoners van Pekela ervaren de problemen. Een klein deel van het bos ligt op grond van Midden-Groningen, maar dat houdt zich buiten de discussie. Staatsbosbeheer is de beheerder van het terrein.

Daarnaast heeft Stichting Keelbos een grote rol. Die strijdt voor homo-ontmoetingsplekken. De belangen van de omwonenden en de stichting staan lijnrecht tegenover elkaar. Omdat er zo veel partijen bij betrokken zijn, duurt het al jaren om tot een goede oplossing te komen.

Lees ook:

- Nog altijd geen oplossingen voor overlast seksbos
- Maatregelen op komst tegen overlast seksbos
- Seksbos drijft omwonenden tot wanhoop
- Boosheid over slagboom voor homobos: 'Ze kunnen dit niet verbieden'

Meer over dit onderwerp:
Oude Pekela
Deel dit artikel:

Recent nieuws