Brede school Scheemda wordt gasloos én bevingsbestendig

De huidige brede school in Scheemda
De huidige brede school in Scheemda © Jeroen Bos/112 Groningen
De brede school in Scheemda wordt definitief zowel gasloos als aardbevingsbestendig. Dat heeft de gemeenteraad van Oldambt maandagavond besloten. Voor de school wordt in totaal 7,3 miljoen euro uitgetrokken.
De kosten voor het aardbevingsbestendig bouwen worden gefinancierd door de NAM, zegt het College van Burgemeester en Wethouders. Maar daarover bestaan twijfels onder een deel van de partijen.

Toezegging 'redelijk hard'

Toch is burgemeester Pieter Smit zo goed als zeker van de toezegging die de NAM hem heeft gedaan. 'Volgens mij krijgt elke Groningse gemeente een vergoeding, wanneer het besluit om een school bevingsbestendig te bouwen. Ik durf die toezegging redelijk hard neer te zetten.'

Einde in zicht

De gemeenteraad stelde in juni 2016 4,3 miljoen euro beschikbaar voor de school. Een jaar later werd bekend dat de gemeente te maken kreeg met een kostenstijging door hogere bouwkosten en een aantrekkende markt voor nieuwbouwprojecten.
Met deze twee toevoegingen lopen de kosten nog verder op. Maar duurder dan 7,3 miljoen euro gaat het volgens wethouder Bard Boon niet worden. 'Wij werken in dit geval met plafondbedragen. De aannemer krijgt een bedrag en daar moet hij het mee doen. Wij accepteren het niet wanneer een aannemer daar overheen gaat.' Daarmee lijkt het einde van oplopende kosten in zicht.

Vertraging

De extra opties zorgen wel voor een extra vertraging. De school zou op 1 september 2017 haar deuren moeten openen, maar er is nog geen steen gelegd. Volgens wethouder Bard Boon is het streven nu de zomervakantie van 2020.

Brede school

In de brede school komen basisscholen CBS Annewieke, OBS Jaarfke en OSB Eexerbasisschool. Daarnaast biedt de school onderdak voor een peuterspeelzaal, een buitenschoolse opvang, een kinderopvang en een (jeugd)bibliotheek. Ook moet er een gymzaal gebouwd worden.