Lopend Vuur: Fietsers hebben onveiligheid ook aan zichzelf te wijten

Het fietspad dat kruist met de Eikenlaan in Groningen
Het fietspad dat kruist met de Eikenlaan in Groningen © Nico Swart/RTV Noord
Ongeveer een derde van de fietsers in de gemeenten Groningen en Oldambt voelt zich niet veilig op de fiets in het verkeer. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB.
In de stad Groningen is veel te doen om het fietsverkeer. Zo kregen fietsers vorig najaar voorrang op auto's op de Eikenlaan. Binnen korte tijd vonden meerdere ongelukken plaats. Daarna draaide de gemeente de voorrang voor fietsers weer terug. Op andere punten in de stad wordt ook gekeken of kruisingen waar fietsers en auto's elkaar tegenkomen, veiliger kunnen. Zo werd in december een fietsrotonde onthuld.

En de fietsers zelf dan?

Maar is de onveiligheid die fietsers ervaren, ook niet aan fietsers zelf te wijten? Omdat ze bijvoorbeeld hun hand niet uitsteken voor het afslaan? Zich tussen het andere verkeer wringen bij afslagen en kruispunten? Of omdat ze zonder licht fietsen?
Ons Lopend Vuur vandaag:

Praat mee!

Gebruiken fietsers genoeg verlichting? Is het verkeer in Groningen en Oldambt echt te onveilig voor fietsers? Praat mee op onze facebookpagina of via 050 3188 288.
Ja, zegt 96 procent van de 3034 stemmers op ons Lopend Vuur van maandag. Een dag opruimen word door 55 procent gezien als de beste maatregel. Hoge boetes volgt, met 36 procent van de stemmen. Een kleine vijf procent ziet zelfs een taakstraf ook wel zitten.