Opknapbeurt Molenberg gaat ruim miljoen meer kosten: onderzoek naar nieuwbouw

© Martin Drent/RTV Noord
Een grootschalige renovatie van theater De Molenberg in Delfzijl gaat 4,2 miljoen euro kosten. Mogelijk valt het bedrag nog hoger uit, zo blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek naar één groot nieuw cultuurhuis in de havenstad.
De raad heeft eerder drie miljoen euro beschikbaar gesteld voor de opknapbeurt, maar dat blijkt dus niet genoeg te zijn. Daarom is een grote opknapbeurt nu voorlopig van de baan.

Renovatie nodig

In het gebouw van De Molenberg, dat volgens de gebruikers niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet, zitten nu het theater, cultuurinstelling IVAK en de bibliotheek. De gemeente Delfzijl wil weten hoe het zit met de toekomst van het cultuuraanbod in een krimpende gemeente en daar hun beleid op aanpassen.

Anderhalf miljoen euro

De opknapbeurt van de Molenberg van een kleine vijf miljoen euro is veel te duur, volgens de gemeente. Het theater, IVAK en de bieb willen nu dat er voor anderhalf miljoen euro op korte termijn een kleinere renovatie wordt uitgevoerd.

Nieuw cultuurhuis

Daarnaast willen de culturele instellingen dat er een onderzoek komt naar de mogelijkheden voor een compleet nieuw cultuurhuis, die pas over een jaar of tien zou worden gebouwd.