Rietproef Lauwersmeer wordt jaar uitgesteld

De provincies Groningen en Friesland hebben donderdag besloten de zogeheten rietproef in het Lauwersmeergebied met een jaar uit te stellen. Volgens beide provincies is het te kort dag om het eerste deel van de proef betrouwbaar uit te voeren. De proef wordt nu gehouden in 2019 en 2020.

Tijdens de proef wordt het waterpeil met veertig centimeter verhoogd, waardoor riet harder gaat groeien. Beide provincies hopen daarmee te voldoen aan de natuurrichtlijnen die zijn opgelegd door Den Haag en Brussel.

Lang verzet

Inwoners, recreatie-ondernemers en boeren in het gebied hebben zich lang tegen de proef verzet. Ze vreesden ondermeer voor wateroverlast, maar vingen uiteindelijk bot bij de rechter en de Raad van State. Tegen de proef loopt nog wel een zogeheten bodemprocedure, waarvan de uitspraak eind dit jaar wordt verwacht.
Verantwoordelijk gedeputeerde Henk Staghouwer is vol vertrouwen dat ook die procedure wordt gewonnen: 'De rechter heeft geoordeeld dat we aan alle voorwaarden voor een veilige proef hebben voldaan.'

Gemaal verhoogd

In twee periodes van zes weken wordt de proef gehouden: van half februari tot 1 april. In die zes weken wordt het waterpeil tussen gemaal De Waterwolf bij Electra en de Cleveringsluizen bij Lauwersoog met veertig centimeter verhoogd.

De verwachting is dat daardoor struiken en ander opschot afsterven en het riet de kans krijgt te groeien. Daarvan moeten uiteindelijk de vogels in het Lauwersmeergebied profiteren.

Lees ook:

- Peil Lauwersmeer mag veertig centimeter omhoog
- Woede over verhoging waterpeil Lauwersmeer bij boeren en ondernemers

Meer over dit onderwerp:
LAUWERSMEER
Deel dit artikel:

Recent nieuws