Pluimveebedrijf in Oldekerk getroffen door vogelgriep, dieren worden vergast (update)

Bij een pluimveebedrijf in Oldekerk is de vogelgriep uitgebroken. 36000 kippen moeten worden geruimd. Dat meldt het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Waarschijnlijk gaat het om het type H5, een zeer besmettelijke ('hoogpathogene') variant. De ruiming vindt maandag plaats, onder toeziend oog van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Dieren worden vergast

Rond het middaguur waren de stallen van het bedrijf compleet afgedicht met pur, zodat de dieren vergast kunnen worden.
'Als de stal ontsmet is wordt met zogenaamde verklikkerkippen gekeken of het virus er nog is. Als die kippen gezond blijven, is het virus niet meer aanwezig. Dan wordt de stal schoon verklaard en kan de pluimveehouder weer beginnen', zegt woordvoerder Benno Bruggink van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

'Het is een drama'

'Het is een drama. Het is nog niet bekend hoe de vogelgriep er is gekomen', zegt Bruggink. 'Maar in de meeste gevallen is het afkomstig van wilde vogels. Zaterdagavond kregen we het bericht dat in een van de drie stallen hier kippen ziek en sloom werden en dood neervielen. Toen hebben we meteen onderzoek gedaan en zondagavond werd bekend dat het om vogelgriep ging.'

Controle

Er zijn geen andere pluimveebedrijven in een straal van een kilometer rondom de getroffen boerderij. Verderop, in het gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf, liggen nog drie andere pluimveebedrijven. Die worden gecontroleerd op mogelijke besmetting. Binnen een straal van tien kilometer gaat het om nog eens veertien bedrijven. Bruggink: 'Die houden we in de gaten.'
'Dit is een heel slecht bericht', zegt Bart Thybaut, woordvoerder van de vakgroep Pluimveehouderij van boerenorganisatie LTO Noord, en pluimveehouder in Middelstum. 'Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt, maar ik wens het ook niemand toe'.

In de papieren

Thybaut zegt dat met reden, want de financiële gevolgen kunnen groot zijn. 'Een getroffen pluimveehouder krijgt nog wel een vergoeding voor de gederfde omzet en de waarde van zijn pluimveestapel. Maar de schoonmaakkosten en dergelijke moet hij zelf betalen. En die lopen vaak in de papieren.'

Vervoersverbod

Binnen het gebied van tien kilometer rondom het getroffen bedrijf in Oldekerk is een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd. Dat heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Ophokplicht

Overigens gold landelijk al een ophokplicht voor pluimveebedrijven. Die werd eind vorig jaar ingesteld nadat vogelgriep was ontdekt op een eendenbedrijf in Biddinghuizen. Toen ging het om de gevreesde H5-variant. Ook in november 2016 werd deze maatregel van kracht en bleef dat toen ruim vijf maanden.
Thybaut: 'Er werd al voorzichtig gesproken over een versoepeling van de ophokplicht, maar daar kan de komende weken nu geen sprake van zijn'.