Straatrover herkend op Snapchat in gestolen jas

© Jos Schuurman/FPS
Het Openbaar Ministerie eist negen maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk tegen een 20-jarige man uit Gilze en Rijen.
Een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden moet voldoende zijn voor een 21-jarige medeverdachte uit Vlaardingen. De mannen worden van diefstal, afpersing en van pinnen met gestolen pinpassen verdacht.

'Doe uit of ik steek je'

De mannen lokten op 24 september vorig jaar op het Martinikerkhof in de stad Groningen een man in de val. Onder bedreiging liet de Gilzenaar het slachtoffer geld pinnen.
Nadat deze twintig euro had gepind, eisten de rovers diens jas, riem en (nep) Rolex op. Het slachtoffer zag geen andere keuze dan de spullen af te geven. 'Ik heb een mes, ik steek je.'
De Vlaardinger ontkent zijn aandeel bij de overval. Hij kreeg naar eigen zeggen de spullen door zijn kompaan 'in de armen geworpen'. De officier van justitie vindt bewezen dat de mannen dit gezamenlijk hebben gedaan.

940 euro lichter

De Gilzenaar heeft meer op zijn kerfstok. In de week na de roof, op 30 september, liep hij met iemand mee naar de pinautomaat op de Grote Markt in Groningen. Daar keek hij de pincode af. Diezelfde nacht ontdekte het slachtoffer dat zijn portemonnee was verdwenen.
Bij het doen van aangifte van vermissing, bleek hij 940 euro lichter. Dezelfde truc paste de Gilzenaar op 10 oktober vorig jaar toe. Deze keer dwong hij het slachtoffer zijn portemonnee af te geven. Uiteindelijk verdween er 480 euro.

Gestolen jas op Snapchat

De zaak kwam in een stroomversnelling toen een slachtoffer zijn jas herkende op een foto die geplaatst was op Snapchat.
Op basis van signalement kon de Gilzenaar, maar later ook de Vlaardinger medeverdachte worden opgespoord.

Schadevergoeding

De Gilzer pleegde de feiten veelal onder invloed van drank. Hij zit nu zes maanden in voorarrest. De 21-jarige Vlaardinger werkt en heeft een stabiel leven.
Beiden moeten een bedrag van 980 euro aan schadevergoeding betalen. De Gilzenaar moet naast zijn jeugdstraf ook een alcoholverbod opgelegd krijgen, vindt de officier.
De rechter doet over twee weken uitspraak.