Joshua Camera en Spot IN uitgeroepen tot landelijk 'Huisjesmelker van het Jaar' (update)

© YouTube Sikkom
De jongerenorganisatie van de SP, ROOD, heeft Joshua Camera en makelaar Spot IN landelijk uitgeroepen tot 'Huisjesmelker van het Jaar'.
In februari nomineerde de Groninger afdeling van de politieke jongerenorganisatie Camera en Spot IN voor de oneervolle titel. Volgens ROOD hebben Camera en Spot IN 'lak aan hun huurders en proberen over hun rug zoveel mogelijk geld te verdienen'.

'Dit moet stoppen'

'Wat deze huisbaas allemaal flikt is echt bizar. Zodra huurders naar de Huurcommissie stappen om hun recht te halen, krijgen ze met Camera te maken en voelen zij zich bedreigd en geïntimideerd. Dit moet echt stoppen', aldus ROOD-voorzitter Lisa de Leeuw.

Eerder in opspraak

Camera kwam eerder in opspraak. Huurder Arjen Annema huurde een appartement van Camera aan de Lutkenieuwstraat in Stad. Hij betaalde naar eigen zeggen te veel huur en werd geïntimideerd door zijn verhuurder.
Ook kwam Camera in opspraak omdat hij, samen met zijn partner Lucinde Kat, Sikkom-journalist Willem Groeneveld had bekogeld met een beker koffie toen hij ze tegen hun zin wilde interviewen. Groeneveld deed naar aanleiding hiervan aangifte bij de politie.

'Onterecht'

In februari liet Lucinde Kat van Spot IN weten: 'Wij vragen geen onterechte bemiddelingskosten. (...) Onze werkwijze is volledig transparant en te lezen op onze website en in de aanhuurovereenkomst die potentiële huurders ondertekenen en waarmee ze ook akkoord gaan.'
'Wij werken op basis van 'no cure, no pay', wat inhoudt dat de woningzoekende ons alleen een vergoeding betaalt indien er een woning gevonden wordt. Op deze wijze hebben wij al vele klanten blij gemaakt.'

Bedrijf herkent zich niet in beeld

In een reactie schrijft HNA Vastgoed, het bedrijf waar Camera werkt: 'Wij herkennen ons niet in het beeld van ongefundeerde beweringen dat door de voor ons onbekende en anonieme klagers wordt geschetst. Als professioneel verhuurder laten wij ons niet in met feiten zoals deze in de berichtgeving worden genoemd.'
'De jongerenorganisatie ROOD heeft geen gedegen onderzoek gedaan. Zo is Joshua geen eigenaar van Spot IN. Daarnaast wordt er in het Zwartboek gesproken over harde bewijsstukken, maar deze worden nooit gepresenteerd', vervolgt HNA Vastgoed.
'De huichelachtige beweringen zijn slechts suggesties om een privé persoon zwart te maken. Ons doel is om mooie woningen te creëren zonder enige conflicten tussen verhuurder en huurder', besluit het vastgoedbedrijf.