Den Hertog verovert eindzege in Marathon Cup

Sjoerd den Hertog, hier in tweede positie achter Bob de Vries in Noordlaren, wint de Marathon Cup
Sjoerd den Hertog, hier in tweede positie achter Bob de Vries in Noordlaren, wint de Marathon Cup © JK Beeld
Sjoerd den Hertog uit Groningen heeft zaterdagavond het eindklassement van de KPN Marathon Cup gewonnen. Op de Jaap Edenbaan in Amsterdam kwam zijn leidende positie niet meer in gevaar. Simon Schouten won de laatste wedstrijd van het seizoen.

Geen gevaar

Den Hertog won twee wedstrijden van de zestien in de strijd om de Marathon Cup en verdedigde zijn oranje leiderspak zonder problemen. De Groninger reed vanaf het begin van de 125 ronden geconcenteerd mee en maakte halverwege de wedstrijd deel uit van een kopgroep van negentien rijders.

Kopgroep van vijf

Uit deze kopgroep ontsnapten vijf schaatsers waaronder den Hertog. De rest van de leiders sprintten vijf ronden voor het einde af. Robert Post, eveneens uit Groningen, moest Robert Bovenhuis in deze spurt voort laten gaan en werd zevende.

Winnende positie

Den Hertog bevond zich in een winnende positie voor het algemeen klassement en hoefde daarom niet al zijn krachten meer aan te spreken om deze wedstrijd nog op zijn naam te schrijven.

Eindsprint

De eindsprint werd ingezet door Bart Swings die leek te gaan winnen, maar de Belg werd vlak voor de streep ingehaald door Schouten die de zege in de afsluiter van het seizoen hiermee binnen sleepte. Den Hertog werd derde in deze wedstrijd, maar ging er uiteindelijk dus met de hoofdprijs vandoor.