Zoutkamper garnalenkotter ligt dagen vast op zandbank

Dagenlang lag de garnalenkotter ZK 80 vast op een zandbank tussen Schiermonnikoog en Ameland. Door het kruiend ijs en de harde oostenwind kon de garnalenkotter niet vlot worden getrokken.

Maandag lukte Marine Bos Services en Rederij Noordgat het uiteindelijk wel. Het schip ligt nu in de haven van Lauwersoog en er wordt gekeken naar de schade.

KNRM redt drie mensen

Woensdagavond liep de ZK 80 bij extreem laag water vast op een zandbank in het Westgat.
De KNRM heeft toen drie opvarenden van boord gehaald. Dat gebeurde in eerste instantie met de oude reddingboot Suzanna die door vrijwilligers in de vaart wordt gehouden.

Afbeelding

Foto: Bos Marine Services

Oude dame

De 'oude dame' werd te hulp geroepen omdat zij wel bestand is tegen het kruiend ijs en de moderne reddingboten niet. Maar de Suzanna kreeg een sleeplijn in de schroef waardoor de reddingsboten van de Eemshaven en die van Terschelling de helpende hand moesten bieden.

Het van boord halen van de drie vissers met een gevoelstemperatuur van -18 en meters hoge golven en met ijsvormig aan boord had nog wel enige voeten in de aarde, maar dat lukte dus wel.

Kruiend ijs zorgt voor schade

Het schip dreigde onder het kruiend ijs te worden bedolven maar dat gebeurde uiteindelijk niet. Daardoor bleef de schade aan de viskotter binnen de perken.

Hoe groot de totale schade wel is, wordt nu bekeken.

En los! Vanmorgen hebben we in samenwerking met Rederij Noordgat de ZK 80 vlotgetrokken. Een verkort verslag: Voordat...

Posted by BMS Bos Marine Services BV on Monday, March 5, 2018

De afgelopen dagen zijn wij, ism onze collega’s Rederij Noordgat, druk met de voorbereidingen voor het bergen van de...

Posted by BMS Bos Marine Services BV on Sunday, March 4, 2018

Meer over dit onderwerp:
ZOUTKAMP
Deel dit artikel:

Recent nieuws