CBS: inwoners Stad hebben laagste inkomen van het land

Inwoners van de stad Groningen hebben het laagste inkomen van het land. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2015 was het doorsnee gestandaardiseerd inkomen (het besteedbaar inkomen gecorrigeerd voor verschillen in grootte van het huishouden) in de stad Groningen 18.400 euro per jaar. Het CBS benadrukt dat dit niet het gemiddelde inkomen is, maar de middelste waarde als alle inkomens van hoog naar laag worden gerangschikt. De helft van de huishoudens in de stad verdient meer dan dit bedrag, de andere helft verdient minder.

Veel studenten

De stad scoort daarmee het laagst van alle gemeenten in ons land. Volgens het CBS komt dit met name vanwege het grote aantal studenten in Groningen, dat rond moet komen van een studiebeurs.

Buurgemeenten

In de gemeenten rond de stad Groningen ligt het doorsnee inkomen duidelijk hoger. Haren spant de kroon met 29.100 euro en Tynaarlo staat op de tweede plek (28.100 euro). Buurgemeenten Zuidhorn (26.100 euro), Ten Boer (25.900 euro) en Noordenveld (eveneens 25.900 euro) volgen.

Na de stad Groningen is in Pekela het doorsnee inkomen het laagst in onze provincie, met 21.600 euro. Uit de CBS-cijfers blijkt ook dat de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Limburg naar verhouding de meeste gemeenten met een laag inkomen hebben.

Landelijke cijfers

Landelijk bedraagt het besteedbaar inkomen in doorsnee 24.700 euro. De helft van de Nederlanders verdient dus meer en de andere helft verdient minder dan dit bedrag.

Lees ook:

- Inwoners gemeente Groningen lopen relatief groot risico op armoede
- Groot deel van Stad heeft laag inkomen (2015)
- Groningers hebben het minst te besteden (2015)

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad Cijfers economie GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws